
Handige informatie voor jouw (toekomstige) sportaanbod voor mensen met een beperking
Wat biedt Uniek Sporten?
- Handige informatie op een rijtje voor jou als sportaanbieder, voor de Rotterdammer en voor professionals.
- Een Sportzoeker met daarin het sportaanbod voor mensen met allerlei verschillende (zichtbare en onzichtbare) beperkingen.
- Wil jij ook dat jouw sportaanbod makkelijker te vinden is? Meld je sportaanbod dan aan en maak een eigen pagina die je zelf kunt beheren.
Veelgestelde vragen
Misschien ben je als sportaanbieder al geholpen met het antwoord op één van de onderstaande vragen. Is dat niet het geval? Dan helpen we je graag persoonlijk verder.
Het is belangrijk om te kijken of er vraag is naar dit aanbod, wat er nodig is om het aanbod op te zetten en welke randvoorwaarden geoptimaliseerd moeten worden.
Vanuit de gemeente Rotterdam helpen we je graag verder met de stappen die goed zijn om te doorlopen. Dit doen we samen met onze samenwerkingspartners. Voor een sterk sportaanbod in Rotterdam. Neem voor meer informatie of vragen contact op via het contactformulier, sport@meerotterdam.nl door te bellen naar onze contactpersoon.
Ideeën en signalen hierover horen we graag. Mocht er genoeg aanleiding blijken te zijn om nieuw sportaanbod te gaan creëren, dan gaan wij op zoek naar de mogelijkheden om dit gat op te vullen. Zodat iedere sporter, met of zonder beperking, een gepaste sport kan doen. Mail ons met je vraag of idee naar: sport@meerotterdam.nl.
Ja, dat kan. Er zijn meerdere regelingen waar je gebruik van kunt maken. Of denk aan een crowdfunding. Bijvoorbeeld de crowdfunding via Uniek Sporten.
Voor andere en regionale regelingen neem contact met ons via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.
Hoe bereik ik de doelgroep die ik wil bereiken? Hoe zorg ik voor meer naamsbekendheid? Waar kan ik een activiteit promoten? Op deze website, Uniek Sporten Rotterdam, zijn er allerlei mogelijkheden om sportaanbod zichtbaar te maken. Bijvoorbeeld door het aanbod te plaatsen in het overzicht van de Sportzoeker, door een nieuwsartikel in te sturen of door een evenement te promoten.
Er zijn meer mogelijkheden. Over jouw concrete vraag denken we graag mee. Zo kunnen we verbinden leggen via ons netwerk, bijvoorbeeld met scholen of samenwerkingspartners. Neem gerust contact met ons op via sport@meerotterdam.nl.
Het begeleiden van mensen met een beperking tijdens het sporten vraagt vaak om extra expertise. Er zijn meerdere mogelijkheden om deze kennis op te doen en het sportaanbod zo geschikt mogelijk te maken. Hieronder delen wij wat voorbeelden. Maar er zijn er meer en we denken graag met je mee wat passend is voor jouw vraag. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier, sport@meerotterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.
Gehandicaptensport Nederland
Gehandicaptensport Nederland (GSN) biedt verschillende opleidingen waaronder Sportleider 3 voor mensen met een beperking. Kijk voor meer informatie op deze website.
NOC*NSF
NOC*NSF biedt verschillende beperking-specifieke opleidingen voor trainers. Voorbeelden hiervan zijn trainingen voor het begeleiden mensen met een verstandelijke beperking, gedragsproblematiek of een visuele beperking, Bekijk alle trainingen via deze website.
Training Iedereen doet MEE
Met de training ‘Iedereen doet MEE’ leren trainers, coaches en (bege)leiders van reguliere sport- en scoutingclubs hoe zij ook kinderen met ADHD, autisme of lichte verstandelijke beperking met plezier kunnen laten meedoen. In de training krijgen de deelnemers informatie over het herkennen van gedrag (dat wellicht kan wijzen op een beperking) en praktische tips over hoe hiermee om te gaan. Kijk voor meer informatie kijk op Training Iedereen doet MEE - MEE NL
Workshops op maat
SportMEE kan ook workshops op maat aanbieden aan sport- en beweegaanbieders voor bijvoorbeeld chronisch zieken, mensen met een fysieke beperking, auditieve of visuele beperking, verstandelijke beperking etc. In overleg kunnen ervaringsdeskundigen hierbij ook een rol spelen. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.
De meeste sportaanbieders die sporten aanbieden voor sporters met een beperking, maken gebruik van vrijwilligers. Je kunt bijvoorbeeld denken aan stagiaires van een MBO- of HBO-opleiding. Ook kun je deelnemen aan een workshop over vrijwilligersmanagement of een lokale vacaturebank raadplegen. Check deze en andere tips op de pagina over het werven van vrijwilligers.
Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.
Ja, dat kan. Er is de mogelijkheid om gebruik te maken van Uniek Sporten Uitleen. Mensen mogen 4 maanden lang een sporthulpmiddel (gratis) uitproberen. Het sporthulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op de wensen, en de sporter krijgt advies over het gebruik ervan. Voor advies en ondersteuning kan er altijd contact opgenomen worden met de sportconsulenten van SportMEE.
In Rotterdam kunnen sporters voor de aanvraag van een sporthulpmiddel terecht bij het loket van WMO. Voor lichaamsgebonden sporthulpmiddelen zoals een prothese is het mogelijk om een aanvraag te doen bij de zorgverzekeraar.
Is er na een aanvraag bij de WMO of de Zorgverzekeringswet (Zvw) geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel, of is de aanvraag afgewezen? Dan kunnen mensen bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor financiële steun. Klik hier voor meer informatie.
Voor advies en ondersteuning kan er altijd contact opgenomen worden met de sportconsulenten van SportMEE.
Vervoer naar sport met bus, trein of fiets
In Rotterdam kunnen mensen met een AOW- en kinderen t/m 11 jaar (onder begeleiding van een ouder) gratis reizen in het OV. Is het voor iemand moeilijk om te reizen met OV? Dan kan MEE op Weg de persoon leren zelfstandig te reizen. Dit kan met het OV maar ook met de fiets naar de sportaanbieder. Heeft iemand geen fiets dan is er een aantal deelgemeentes in Rotterdam fietsen beschikbaar via de Fietsbank.
Regiotaxi en andere mogelijkheden
Als het openbaar vervoer geen goede optie is, kan iemand gebruik maken van vervoermiddelen via de gemeente.
Sportvervoersvoorziening
Voor sporters met een lichamelijke of visuele beperking heeft Stichting Special Heroes Nederland een vervoersregeling. Kijk voor meer informatie op Stichting Special Heroes Nederland.
Kom je er niet uit?
Zit hier geen vervoersmogelijkheid bij die jou kan helpen, of heb je andere vragen over vervoer? De contactpersoon van SportMEE helpt je graag verder.
Als iemand wil gaan sporten of bewegen, dan kost dat geld. Denk aan contributie, een abonnement of sportkleding. Gelukkig zijn er verschillende regelingen en fondsen die kunnen helpen als iemand bijvoorbeeld een minimumloon of uitkering heeft, om sport betaalbaar te maken.
Rotterdamse regelingen
Voor alle regelingen in Rotterdam kun je kijken op de pagina Geldzorgen van de gemeente Rotterdam. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van deze regelingen:
Jeugdtegoed
Het Jeugdtegoed is extra geld voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Met het geld kunnen bijvoorbeeld spullen voor sport en school worden gekocht bij selecteerde winkels of bedrijven in Rotterdam. Het Jeugdtegoed is € 275 per kind per jaar voor elk kind van 4 tot en met 11 jaar en € 850 per kind per jaar voor elk kind van 12 tot en met 17 jaar. Het kind krijgt het Jeugdtegoed op de Rotterdampas gestort. Meer informatie vind je op de pagina Jeugdtegoed van de gemeente Rotterdam.
Stichting Meedoen in Rotterdam
Stichting Meedoen in Rotterdam helpt kinderen met onder andere een fiets, Chromebook, zwemles, Squla en WRTS. Meer informatie vind je op: Meedoen in Rotterdam.
Daarnaast zijn er ook mogelijkheden die alleen door een professional of sportaanbieder aangevraagd kunnen worden (en niet door een persoon zelf). Bijvoorbeeld:
Jeugdfonds Sport & Cultuur
Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen en jongeren in gezinnen voor wie een contributie of het lesgeld te duur is. Het fonds helpt ook als er spullen nodig zijn, zoals sportkleding of dansschoenen.
Sportspullenbank
De Sportspullenbank geeft sportkleding en -materialen een tweede leven. Zij zamelt sportkleding en -materialen in en verstrekken deze gratis aan mensen die onvoldoende geld hebben om het zelf te kopen. Sportverenigingen of maatschappelijke organisaties kunnen sportspullen aanvragen. Voor meer informatie kijk op de website van de Sportspullenbank.
Fondsen
Er zijn ook verschillende fondsen waar een aanvraag ingediend kan worden. Bijvoorbeeld:
Foppe Fonds
Voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten kan er een aanvraag bij het Foppe Fonds ingediend worden.
Dirk Kuyt Foundation
De Dirk Kuyt Foundation helpt individuele sporters en teams om te starten met sporten of te blijven sporten. Lees meer op de website van de Dirk Kuyt Foundation.
Verkennen andere mogelijkheden?
Er zijn nog meer mogelijkheden voor financiële ondersteuning om nog meer Rotterdammers te laten sporten en bewegen. We denken graag met je mee over jouw vraag. Neem voor meer informatie of vragen via het contactformulier, sport@meerotterdam.nl of door te bellen naar onze contactpersoon.