
Handige informatie bij het begeleiden van (potentiële) sporters met een beperking
Wat biedt Uniek Sporten
- Een Sportzoeker met daarin het sportaanbod voor mensen met allerlei verschillende (zichtbare en onzichtbare) beperkingen. Zodat jij samen met of voor de persoon die jij begeleidt een passende sport in de buurt kan vinden.
- Handige informatie op een rijtje voor jou als begeleider vanuit bijvoorbeeld een zorginstelling, school, je gezin, ouder-kind team of buurtteam.
- Gratis hulp wanneer jij er als begeleider even niet meer uitkomt. We helpen je graag persoonlijk verder. Neem ook contact met ons op als je een sport mist in de wijk van de sporter die je begeleidt; we starten op verzoek regelmatig nieuwe sportactiviteiten of we werken slim samen met bestaande activiteiten. Contact ons met je vraag via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of te bellen naar onze contactpersoon.
Veelgestelde vragen
Misschien ben je als professional al geholpen met het antwoord op één van de onderstaande vragen. Is dat niet het geval? Dan helpen we je graag persoonlijk verder.
De kans is groot dat er een geschikte sport bestaat! Deze website en de app Uniek Sporten Thuis bevatten een overzicht van sporten en filmpjes om je te laten zien wat de sporten inhouden. Ook kan je contact opnemen met de sportclubs voor meer informatie. Wij helpen ook bij het vinden van een geschikte sport. De sportconsulenten van SportMEE kunnen een persoonlijk sportadvies geven. Neem contact met ons op via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of te bellen naar onze contactpersoon..
Via onze sportzoeker is het makkelijk om te zoeken naar een specifieke plek om te sporten in Rotterdam. Het is mogelijk om te filteren op locatie, type sport, type beperking en leeftijdscategorie.
Laagdrempelige beweeglessen
Het online platform Beweegcoach.nl biedt een uitgebreid overzicht van laagdrempelige beweeglessen in Rotterdam. Het aanbod is geschikt voor iedere volwassene die graag wil bewegen. Als zorg- of welzijnsprofessionals kun je op Beweegcoach.nl aanbod zoeken dat perfect aansluit bij jouw cliënten. Filter op gebied of op specifieke kenmerken waaraan de activiteit moet voldoen om beweeglessen voor jouw cliënt te vinden.
Dat kan zeker! Ga naar Uniek Sporten Thuis en je cliënt heeft diens sportschool gratis in huis. Met thuis workouts, workout video’s en sportuitdagingen. Van cardio, krachttraining tot yoga en dans: het kan allemaal gewoon thuis. Een andere mooie optie is Esports: online gamen, wat iemands beperking ook is. Bekijk hier alle Esports mogelijkheden.
Ja, dat kan. In Rotterdam zijn verschillende sportaanbieders die zelf sporthulpmiddelen hebben, zodat je een proefles kunt doen. Neem vooraf wel even contact op met de sportaanbieder om te vragen wat mogelijk is.
Er is ook de mogelijkheid om gebruik te makenvan Uniek Sporten Uitleen. Mensen mogen 4 maanden lang een sporthulpmiddel (gratis) uitproberen. Het sporthulpmiddel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op de wensen, en de sporter krijgt advies over het gebruik ervan. Voor advies en ondersteuning kan er altijd contact opgenomen worden met de sportconsulenten van SportMEE.
In Rotterdam kunnen sporters voor de aanvraag van een sporthulpmiddel terecht bij het loket van WMO. Voor lichaamsgebonden sporthulpmiddelen zoals een prothese is het mogelijk om een aanvraag te doen bij de zorgverzekeraar.
Is er na een aanvraag bij de WMO of de Zorgverzekeringswet (Zvw) geld tekort voor de aanschaf van een sporthulpmiddel, of is de aanvraag afgewezen? Dan kunnen mensen bij Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen voor financiële steun. Klik hier voor meer informatie.
Voor advies en ondersteuning kan er altijd contact opgenomen worden met de sportconsulenten van SportMEE.
Voor mensen met een beperking is het soms nog wel de grootste uitdaging: ‘hoe kom ik er?’. Daarom hebben we vervoersmogelijkheden op een rij gezet.
Vervoer naar sport met bus, trein of fiets
In Rotterdam mogen kinderen tot 12 jaar gratis meereizen met hun ouders/verzorgers met het openbaar vervoer (OV). Ouders/verzorgers kunnen dit via deze pagina aanvragen.
Ook mensen met een AOW mogen gratis met het openbaar vervoer reizen. Lees meer op deze pagina.
Is het voor iemand moeilijk om te reizen met OV? Dan kan MEE op Weg de persoon leren zelfstandig te reizen. Dit kan met het OV maar ook met de fiets naar de sportaanbieder. Heeft iemand geen fiets dan is er een aantal deelgemeentes in Rotterdam fietsen beschikbaar via de Fietsbank.
Regiotaxi en andere mogelijkheden
Als het openbaar vervoer geen goede optie is, kan iemand gebruik maken van vervoermiddelen via de gemeente. Kijk voor meer informatie op de pagina Vervoermiddelen van de gemeente Rotterdam.
Sportvervoersvoorziening
Voor sporters met een lichamelijke of visuele beperking heeft Stichting Special Heroes Nederland een vervoersregeling. Kijk voor meer informatie op Stichting Special Heroes Nederland.
Kom je er niet uit?
Zit hier geen vervoersmogelijkheid bij die jouw cliënt kan helpen, of heb je andere vragen over vervoer? Neem contact met ons op met je vraag via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of te bellen naar onze contactpersoon.
Als iemand wil gaan sporten of bewegen, dan kost dat geld. Denk aan contributie, een abonnement of sportkleding. Gelukkig zijn er verschillende regelingen die kunnen helpen als je cliënt bijvoorbeeld een minimumloon of uitkering hebt, om sport betaalbaar te maken.
Rotterdamse regelingen
Voor de regelingen in Rotterdam kun je kijken op de website Geldzorgen van de gemeente Rotterdam. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden die niet door een cliënt zelf kunnen worden aangevraagd. Deze kunnen alleen door een professional of sportaanbieder worden aangevraagd. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van de regelingen in Rotterdam:
Jeugdtegoed
Het Jeugdtegoed is extra geld voor kinderen van ouders met een laag inkomen. Met het geld kunnen bijvoorbeeld spullen voor sport en school worden gekocht bij selecteerde winkels of bedrijven in Rotterdam. Het Jeugdtegoed is € 275 per kind per jaar voor elk kind van 4 tot en met 11 jaar en € 850 per kind per jaar voor elk kind van 12 tot en met 17 jaar. Het Jeugdtegoed wordt gestort op de Rotterdampas van het kind. Meer informatie vind je op de pagina Jeugdtegoed van de gemeente Rotterdam.
Stichting Meedoen in Rotterdam
Stichting Meedoen in Rotterdam helpt kinderen met onder andere een fiets, Chromebook, zwemles, Squla en WRTS. Meer informatie: Meedoen in Rotterdam.
Sportspullenbank
De Sportspullenbank geeft sportkleding en -materialen een tweede leven. Zij zamelt sportkleding en -materialen in en verstrekken deze gratis aan mensen die onvoldoende geld hebben om het zelf te kopen. Sportspullen kunnen worden aangevraagd via sportverenigingen of maatschappelijke organisaties. Voor meer informatie kijk op de website van de:Sportspullenbank.
Fondsen
Er zijn ook verschillende fondsen waar een aanvraag ingediend kan worden. Bijvoorbeeld:
Foppe Fonds
Voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten kan er een aanvraag bij het Foppe Fonds ingediend worden.
Dirk Kuyt Foundation
De Dirk Kuyt Foundation helpt individuele sporters en teams om te starten met sporten of te blijven sporten. Lees meer via de website van de Dirk Kuyt Foundation.
Verkennen andere mogelijkheden?
Er zijn nog meer mogelijkheden voor financiële ondersteuning om nog meer Rotterdammers te laten sporten en bewegen. We denken graag met je mee over jouw vraag. Neem voor meer informatie of vragen contact op via het contactformulier, door te mailen naar sport@meerotterdam.nl of te bellen naar onze contactpersoon.
De Paralympische Spelen klinken misschien als een droom. Maar het kan net zo goed voor super veel motivatie zorgen. Heeft je cliënt sportervaring en een lichamelijke of visuele beperking? En is je cliënt tussen de 12 en 35 jaar oud? Dan komt diegene misschien wel in aanmerking om mee te doen! Probeer het uit en meld je cliënt voor de Paralympische Talentdag van NOC*NSF. Bekijk hier de kwalificatie-eisen.
Weet je niet precies welke sport bij de mogelijkheden van je cliënt past, maar heeft diegene wel sportieve aanleg en motivatie? Neem contact op met één van de sportconsulenten voor persoonlijk sportadvies.
Ondersteuning door Rotterdam Topsport
Rotterdamse para topsporters kunnen voor ondersteuning bij Rotterdam Topsport terecht. Rotterdam Topsport begeleidt Rotterdamse topsporters en talenten met een A-, Selectie- , HP- of Bondstatus of met de status Internationaal Talent, Nationaal Talent of Belofte. Ondersteuning is altijd maatwerk. Neem voor meer informatie contact op met Danielle Strijbosch van Rotterdam Topsport.
Crowdfunding voor jonge sporttalenten
Op Talentboek kunnen jonge Rotterdamse talenten en teams aan de slag met een eigen crowdfundingscampagne.