Direct door naar content
Laat je rolstoel op een steiger en stap in een kano afbeelding nieuwsbericht

Laat je rolstoel op een steiger en stap in een kano

13 mei 2018

In Nederland hebben we overal rivieren, meertjes en plassen. Je kunt daar vanaf de kant kijken naar bootjes en het waterplezier van anderen, maar je kunt natuurlijk ook zelf het water op gaan in een kano of kayak. Je rolstoel kun je gewoon op de steiger laten.

Wij wonen in een echt waterland met prachtige natuurgebieden als de Biesbosch, de Reeuwijkse Plassen en de Friese meren. In een kano kun je die natuur op een bijzondere manier ontdekken. Je zit dan namelijk dicht op het water terwijl je rustig over het water peddelt. Misschien zie je dan zelfs vissen onder je kano doorschieten, of muggen en vliegjes op het water dansen. Zie je in de verte een aalscholver op een houten paal zitten? Dan kun je je peddel even in het water houden om te kijken hoe de vogel zich uitstrekt in de zon.

Je zit zo echt dicht op het waterleven, maar je wil waarschijnlijk ook niet zo dicht op het water komen dat je een nat pak haalt. Je vraagt je dus waarschijnlijk ook al af: wiebelt zo'n kano of kayak niet bij het instappen? Daar zijn gelukkig allerlei aanpassingen voor bedacht zodat jij ook zonder problemen kan kanovaren.

Met een speciale steiger ga je bijvoorbeeld al geleidelijk te water met je kano. Bij kanovereniging Kano Rijnland in Leiderdorp hebben ze zo'n rolstoelvriendelijke steiger. Je moet dat zien als een drijvend platform waar je met je rolstoel op kunt en waar de kano ook op wordt gelegd. Via een uitschuifbaar bankje kun je vervolgens in de kano stappen. Als je klaar bent om te gaan, schuif je zachtjes het water in. Het uitstappen gaat precies andersom. Bekijk in het filmpje hieronder hoe dat werkt. 

Bij kanovaren wordt een onderscheid gemaakt tussen de Canadese kano en een kayak. De kano is een grote open boot met bankjes, waarbij je een peddel met één blad gebruikt. Een kayak is juist gesloten en wordt gevaren met een dubbelbladige peddel. Beide boten zijn voor jou geschikt en kunnen ook aangepast worden met bijvoorbeeld een ruimere instap of extra stabilisatoren aan de zijkant van de boot. Die zorgen ervoor dat je boot minder wiebelt.

Oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer heeft na haar topsportcarrière ook het kayakken ontdekt als een ideale sport die ze zelfstandig kan beoefenen. "Zeker nu ik erg dicht bij water woon, is het heel simpel om even in de kajak te stappen en een stuk te gaan varen", zei in een interview. Ze merkt daarbij ook dat ze haar bovenlichaam en haar corestabilitiy flink gebruikt tijdens het peddelen. "Dit is super goed voor mij en is ook echt iets naar wat ik op zoek was."

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: