Direct door naar content
Musa Motha danst met een kruk als linkerbeen! afbeelding nieuwsbericht

Musa Motha danst met een kruk als linkerbeen!

15 augustus 2024

Iedereen kan dansen! Ook met een beperking kun je op allerlei manieren op muziek in beweging komen. Als iemand dat op een inspirerende manier laat zien dan is het wel de Zuid-Afrikaanse danser Musa Motha. Hij heeft zijn eigen stijl ontwikkeld waarbij hij met een kruk als linkerbeen danst. Met zijn optredens over de hele wereld wil hij anderen met een beperking inspireren en vooral ook vooroordelen over handicaps wegnemen.

Op zijn elfde werd bij Musa botkanker geconstateerd, waardoor zijn linkerbeen moest worden geamputeerd. Hij moest toen accepteren dat hij zijn droom om profvoetballer te worden niet kon najagen. “Ik had toen toch ook al het geloof dat waar een deur dicht gaat, dat ook zeker nog een raam openblijft”, vertelt hij op de website The Book of Role Models.

Les van dansvrienden

Na de revalidatie en behandelingen vond hij in dansen een nieuwe kans om zich volledig op te storten. In 2010 kreeg hij door vrienden, die al als professioneel danser werkten, een belangrijk inzicht over dansen. “Ik weet nog dat mijn vrienden tegen mij zeiden dat ik verschillende bewegingen moest proberen te maken met mijn linker kruk als linkerbeen. Door die ervaring was ik vastberaden dat ik voor dansen moest kiezen.”

Geraakt door optreden

De bevestiging voor die beslissing kwam toen hij eenmaal op het podium ging dansen. Een bijzondere ontmoeting na een show maakte veel indruk op Musa. “Een man kwam naar mij toe met tranen in zijn ogen en hij zei dat ik hem omver had geblazen. Zijn woorden bleven hangen in mijn hoofd: ‘dankjewel voor de dingen die jij voor ons doet. Ook al zie je het niet: wij voelen het.’”

Dansen als therapie

De jonge danser zag dat als een groot compliment, zeker ook omdat hij in het dansen een manier ziet om zijn gevoelens te uiten. “Omdat ik zelf van nature introvert ben, vind ik het lastig om mezelf te openen voor andere mensen, dansen helpt mij om mijn gevoelens te laten zien. Ik gebruik dans dus in zekere zin als een therapie en manier van expressie.” Hij wil ook zeker iets bereiken bij zijn publiek. “Ik wil graag andere mensen gelukkig zien, dus mijn publiek gelukkig maken is voor mij een van de beste doelen die ik voor mezelf kan stellen.”

Eigen stijl

In 2018 sloot hij zich aan bij het dansgezelschap Vujani Dance Theater, waar hij zich tussen dansers zonder beperking kon ontwikkelen. “Daar kreeg ik de vrijheid om fouten te maken, dat hielp mij om naar oplossingen te zoeken. Ik moest mengen tussen dansers die hun handen kunnen gebruiken, terwijl ik mijn krukken had. Toen kwam ik op het idee om één kruk te gebruiken zodat ik één hand vrij heb. Vanaf dat punt ben ik meer mijn eigen techniek gaan ontwikkelen.”

Britains Got Talent

Een grote doorbraak voor Musa was zijn deelname aan Britains Got Talent in 2023 waar hij een staande ovatie van de hele zaal en zelfs de eerste golden buzzer van de hele jury! Dat bijzondere moment kun je in deze video beleven.

Uiteindelijk haalde hij de finale van de Britse talentshow, waar hij vijfde werd met dit adembenemende optreden:

Meer inspirerende dansers met een beperking zien of horen? Luister dan naar het verhaal van de Nederlandse topdanser Redo in de ONBEPERKT Podcast!

Bron: Book of Role Models

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: