Direct door naar content
56 medailles voor TeamNL bij Paralympische Spelen Parijs! afbeelding nieuwsbericht

56 medailles voor TeamNL bij Paralympische Spelen Parijs!

09 september 2024

TeamNL heeft de Paralympische Spelen bijzonder succesvol afgesloten met in totaal 56 medailles! Nederland eindigde met die medailleregen op de vierde plek in het landenklassement. We kijken nog even terug op een aantal hoogtepunten van deze Spelen.

Met extra zware koffers keren de Nederlandse paralympische deelnemers vandaag terug uit Parijs. TeamNL was tijdens de Spelen goed voor maar liefst 27 keer goud, 17 keer zilver en 12 keer brons. Bij de Spelen van Tokio 2021 werden 59 medailles behaald, maar in Parijs werden meer gouden medailles gewonnen. Toen eindigde TeamNL op de vijfde plaats in de medaillespiegel. De beste klassering van Nederland ooit was in Toronto 1976 met een tweede plek in het landenklassement.

Paralympische sport populairder

Chef de Mission Esther Vergeer reageerde bij de NOS trots op de prestaties van de Nederlanders. "Dit is waanzinnig knap. Heel hoog voor zo'n klein landje. Dat we dan op de vierde plek eindigen met zo weinig spelers en heel veel gouden medailles. Dat is echt heel knap." Behalve over de medailles was Esther ook erg positief over de sfeer bij de wedstrijden, waar veel publiek op de tribunes zat. Ze was daar positief verbaasd over. “Ik denk dat de paralympische sport aan populariteit heeft gewonnen in de afgelopen jaren. De mensen die hier kwamen, kwamen ook gewoon om die competitie te zien, die strijd met elkaar. Of je dan een arm mist, in een rolstoel basketbalt of met spasticiteit zwemt, maakt niet uit."

Nederlandse podia bij atletiek

Het is onmogelijk om terug te blikken op alle 56 medailles van TeamNL. We pikken er daarom een aantal bijzondere prestaties uit. In het atletiek bijvoorbeeld was Nederland duidelijk oppermachtig. Onze ambassadeur Fleur Jong greep eerst al het goud bij het verspringen vóór landgenote Marlène van Gansewinkel. Bij de 100 meter pakte Fleur ook het goud en maakten onze ambassadeur Kimberly Alkemade (zilver) en Marlène het een Nederlands podium compleet. Op de 200 meter kleurde het podium ook al oranje met Kimberly op de hoogste trede en Marlène op de tweede plek.

Triple goud van Tristan en Jetze

Ambassadeur Tristan Bangma ging voor drie keer goud naar Parijs en hij slaagde met zijn piloot Patrick Bos ook in die missie. Samen behaalden ze op de tandem het goud in de wegwedstrijd, de tijdrit en op de baan bij de achtervolging. Een andere Uniek Sporten-ambassadeur slaagde ook al in zijn grote uitdaging: Jetze Plat pakte drie keer goud in twee sporten. Eerst was hij al de concurrentie een maat te groot op de paratriathlon en daarna was hij ook een klasse apart bij de tijdrit en de wegrit in het handbiken.

Rolstoelbasketbalsters

Jetze prolongeerde daarmee zijn drie paralympische titels van Tokio. Dat is zeker niet een kwestie van even die gouden plak ophalen. Ook de rolstoelbasketbalsters moesten voor hun tweede paralympische titel op rij hard vechten. Dat maakte het winstgevoel bij Bo Kramer alleen maar groter: "Hier hebben we jaren van gedroomd, dit was wat we wilden. We hebben alle druk weerstaan", zei ze tegen de NOS.

Ga voor meer nieuwsberichten over de Paralympische Spelen naar paranieuws.nl

Foto: Mathilde Dusol

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: