Direct door naar content
Paralympiërs finishen loodzware mountainbikerace Cape Epic afbeelding nieuwsbericht

Paralympiërs finishen loodzware mountainbikerace Cape Epic

03 april 2025

De Cape Epic is een loodzware en beruchte mountainbikewedstrijd van acht dagen door Zuid-Afrika. De hitte en de beklimmingen tot 20% laten alle deelnemers afzien. De Belgische paralympiërs Ewoud Vromant en Louis Clincke doen daar nog een schepje bovenop: Ewoud fietst met één been en Louis met een verlamd onderbeen.  

Ewoud kwam in Zuid-Afrika al veel mensen tegen die niet begrepen dat hij met één been de Cape Epic wil meedoen. “Veel mensen begrijpen het niet. Ze denken dat het niet mogelijk is, omdat het wordt gezien als een van de zwaarste wedstrijden van de wereld”, zegt hij in een video van VRT Nieuws.

'Respect!'

Tijdens de wedstrijd kreeg hij juist veel positieve aanmoedigingen. “Iedereen is super enthousiast naar ons. De renners steken allemaal hun duim naar ons op of ze zeggen 'respect'. Ik denk ook dat omdat mensen langs de kant weten dat we parawielrenners zijn dat we net iets meer aanmoedigingen krijgen dan de renners rond ons. Maar dat is genieten!”

Springen met één been

Bij Ewoud is het trouwens ook extra duidelijk zichtbaar dat hij parawielrenner is, want hij fietst zonder prothese. “Ik heb er te weinig voordeel van dus ik heb een koker op mijn fiets waar ik mijn stomp in schuif. Maar voor de rest is het allemaal hetzelfde als met twee benen fietsen”, zegt hij droog. Behalve als de klimmen te steil worden. Dan moet hij op tijd afstappen om op de goede kant van zijn fiets te kunnen springen. Als hij zich plots vastrijdt en hij aan zijn rechter stompkant komt te staan is de kans dat hij omvalt, legt hij uit. “Als ik te voet sta wordt het ook moeilijk om verder te gaan. Dan moet Louis mij in gang duwen of ik moet naar boven springen.”

Humor

Bij SPORZA gaf hij nog een ander noodscenario voor steile klimmen: "Als het echt te steil wordt, zal Louis mijn fiets naar boven moeten brengen en zal ik op handen en voeten naar boven kruipen.” Dat was niet nodig, want Ewoud trapte vrolijk door op de klimmetjes. Zijn maat hield ondertussen de humor erin. "Iemand die een rechterbeen heeft voor mijn vriend?", vroeg Louis passerende deelnemers.

Verlamd onderbeen 

Bij Louis is zijn beperking minder zichtbaar, maar ook voor hem was vooraf al duidelijk dat het pittig zou worden. In 2013 lag hij na een zwaar verkeersongeval 16 dagen in coma en had hij een dubbele open beenbreuk, complexe bekkenfracturen, een gebroken heupkom en twee dubbele open polsbreuken. De gevolgen van dat ongeluk merkt hij nog altijd, vertelde hij voor de Cape Epic. "Ik heb zenuwletsels in mijn polsen, dus voor mij zal het vooral aan de handen zwaar worden om de schokken op te vangen.”

Door zijn bekkenbreuk zit hij bovendien scheef op zijn zadel. “Wat vermoeiend is voor de onderrug. En door mijn verlamde onderbeen kan ik niet uitklikken met rechts. Als ik val, zal ik op de grond liggen met mijn fiets nog aan mijn voet. De vermoeidheid in mijn lichaam wordt de grootste uitdaging."

Handen in elkaar

Dat zij na acht loodzware dagen de finish wisten te halen is een groot bewijs van doorzettingsvermogen en hun teamwork. Ze kwamen dan ook met hun handen gebald in elkaar over de streep. Zo kwam hun verhaal op een bijzondere manier rond. Want de twee mannen die elkaar toevallig in een revalidatiecentrum in Gent leerden kennen hadden elkaar nu geholpen om de zwaarste wedstrijd van hun leven te finishen.  

Bekijk ook dit item van VRT op Youtube om een idee te krijgen van de race van Ewoud en Louis:

Bron: SPORZA

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: