Club Throw is misschien wel de minst bekende atletiekdiscipline, maar dat maakt de sport zeker niet minder leuk. De spelers moeten de ‘club’ (een gewicht) zo ver mogelijk werpen bij deze sport. Op die manier komen kracht, techniek en precisie mooi samen.
Hoe werkt club throw met een beperking?
Seated Throw biedt mensen met een beperking een sport die veel weg heeft van het traditionele club throw. De naam zegt het al: atleten nemen bij seated throw plaats in een aangepaste zithouding en werpen het gewicht vanuit die positie. Het doel is om het gewicht zo ver mogelijk te werpen binnen een specifiek gebied, waarbij kracht, techniek en timing cruciaal zijn.
De voordelen van seated throw:
- Kracht: wil je ver kunnen gooien? Dan ben je onder andere afhankelijk van je kracht. Hier zul je flink in verbeteren als je seated clubthrow beoefent.
- Techniek: maar met kracht alleen ga je het niet redden. Techniek is minimaal net zo belangrijk. Hoe positioneer je je lichaam als je gaat gooien? In welke hoek staan je armen? Dat zijn belangrijke vragen bij het spelen van club throw.
- Coördinatie: de kracht is aanwezig, je kent je techniek… Nu moeten die twee nog samen komen. Hiervoor is een goede coördinatie erg belangrijk.