Direct door naar content
Met NAH-zwemmen kun je in het water vrij bewegen afbeelding nieuwsbericht

Met NAH-zwemmen kun je in het water vrij bewegen

18 maart 2025

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kan een grote invloed op je dagelijks functioneren hebben. De stap om dan met sport of bewegen te beginnen kan daardoor best groot zijn. Het is goed om te weten dat sport juist voor mensen met NAH allerlei positieve effecten meebrengt. Die voordelen kun je zelf ervaren bij gericht sportaanbod, zoals NAH-zwemmen.

Hersenletsel dat pas later is ontstaan noemen we niet-aangeboren hersenletsel, afgekort NAH. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen traumatisch letsel, bijvoorbeeld door een ongeval of val van de trap en niet-traumatisch letsel. In die laatste categorie vallen aandoeningen als een beroerte, MS, Parkinson, epilepsie en hersentumoren. De gevolgen van dit hersenletsel zijn uiteenlopend van problemen aan de zintuigen, motoriek, maar ook verandering in gedrag en emoties komen voor.

Voordelen van sport met NAH

Sport en bewegen is voor iedereen gezond. Als je niet-aangeboren hersenletsel hebt is het extra goed voor je, want door te bewegen stimuleer je je hersenen. Dat is te merken aan de betere doorbloeding van je hersenen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Dat laatste is belangrijk als je NAH hebt, want door die verversing van cellen kunnen hersendelen de beschadigde hersenen overnemen. Verder is sport ook een goed anti-stressmiddel en maak je door beweging allerlei stofjes aan waardoor je je gelukkiger voelt. Wat misschien nog wel het belangrijkste is als je met sport wilt beginnen als je NAH hebt: het geeft je meer zelfvertrouwen over je lichaam.

NAH-zwemmen

Dat is precies de ervaring die deelnemers bij NAH-zwemmen hebben. Dit is therapeutisch zwemmen voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Deze vorm van lichaamsbeweging is een mooie manier om de gehele conditie te verbeteren, of in goede conditie te houden. Naast dat zwemmen goed voor je is, is het ook een gezellige groepsactiviteit. Onder leiding van een instructeur worden oefeningen gegeven in een verwarmd instructiebad (32 graden). NAH-zwemmen vindt meestal plaats in ondiep water en is daarom ook geschikt voor de niet-geoefende zwemmer en mensen die slecht ter been zijn.

Gedragen door opwaartse druk

Een mooi voorbeeld van NAH-zwemmen aanbod vind je Sport- en Zorgatelier Wyzorg in Oisterwijk. In gesprek met de Hersenstichting vertelt Jelle van den Elzen wat ze daar doen bij het NAH-zwemuur: “Onder begeleiding van twee collega’s van mij stappen de deelnemers het water in, waar ze meedoen met oefeningen. In het water wordt een lichaam gedragen door de opwaartse druk, waardoor ook mensen met een verlamming zich vrijer kunnen bewegen.”

Vrij bewegen

Deelnemer Dorus, die een herseninfarct heeft gehad, is enthousiast over dat zwemuur. “Ik was vóór mijn infarct altijd dol op sporten, en dankzij het NAH-zwemmen ontdek ik langzaam maar zeker weer die liefde voor sport. In het water kan ik mijn lichaam vrij bewegen, zelfs het deel dat niet meer functioneert.”

Veel zwembaden in Nederland bieden tegenwoordig speciale zwemuren voor specifieke doelgroepen als NAH. Ben je op zoek naar een aanbieder voor NAH-zwemmen kijk dan in de Sportzoeker onder ‘Medisch zwemmen’. Lees meer over Niet-aangeboren hersenletsel op deze pagina.

Bron: Hersenstichting

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: