Direct door naar content
Ga met andere zintuigen door het Rijksmuseum afbeelding nieuwsbericht

Ga met andere zintuigen door het Rijksmuseum

22 oktober 2024

Het Rijksmuseum beleven met een visuele beperking? Dat kan tijdens een speciale rondleiding voor blinde en slechtzienden op vrijdag 1 november. Met behulp van beschrijvingen van een gids, geuren en de mogelijkheid om objecten aan te raken komen verhalen tot leven. Het Rijksmuseum organiseert dit soort rondleidingen voor de vaste collectie en tijdelijke tentoonstellingen, zoals nu met ‘Asian Bronze’.

Het Rijksmuseum werkt op allerlei manieren aan toegankelijkheid. De rondleidingen ‘met andere zintuigen’ zijn daar een duidelijk onderdeel van. Op dit moment is de tentoonstelling ‘Asian Bronze’ daar zelfs bijzonder geschikt voor. Deze tentoonstelling gaat over de rol van brons in vele Aziatische tradities: van bronzen bellen tot bronzen houders in tempels en bronzen spiegels.

Voelobjecten

De schoonheid van deze bronskunst kun je tijdens deze rondleiding ook gaan ervaren met een visuele beperking. Dat gebeurt om te beginnen aan de hand van de verhalen die museumgids Maartje van Peijpe-Elias vertelt. Zij geeft een duidelijk beschrijven over hoe de bronzen beelden eruit zien qua vorm, textuur en wat ze symboliseren. Daarnaast heeft kunstenaar Lisouk Thöring-van de Pol op basis van de Aziatische bronskunst een aantal voelobjecten gemaakt die je mag aanraken. Zo kun met al je zintuigen deze bijzondere kunstwerken ervaren.

Privérondleiding

Loop je liever langs de Nachtwacht van Rembrandt of andere grootmeesters? Dan kun je een privérondleiding boeken waarbij rekening wordt gehouden met jouw visuele beperking. De gids zorgt dan voor een rijke ervaring met allerlei verhalen bij de kunstwerken. Als je al een keer zo’n rondleiding hebt gedaan dan kun je aangeven welk door welk deel je graag wilt lopen. Als voorproefje kun je alvast luisteren naar het Nachtwachtverhaal, dit is geen beschrijving maar beleving.

De rondleidingen door ‘Asian Bronze’ zijn op 1 november, 6 december en 3 januari. De ‘rondleidingen met andere zintuigen’ door de tentoonstellingen zijn gratis (exclusief toegang Rijksmuseum). Hulphonden zijn hierbij welkom en begeleiders mogen ook gratis mee. Een privéwandeling door de vaste collectie kost 30 euro.

Ga voor alle informatie en het boeken van een wandeling naar de website van het Rijksmuseum.

Foto: John Lewis Marshall/ Rijksmuseum

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: