Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Op Videoland is de serie ‘Bennie’ over de gelijknamige 18-jarige jongen met het syndroom van Down een echte hit. In vier afleveringen word je meegenomen in het verhaal van een jongen met Down die op eigen benen wil staan. De serie is geïnspireerd op de broer van acteur Barry Atsma, die de serie bedacht en produceerde.
In een interview met RTL.nl benadrukt Barry Atsma dat ‘Bennie’ geen autobiografische serie is geworden over zijn broer Rimmert, die ook het syndroom van Down had en in 2020 overleed aan corona. "Het is een eerbetoon aan mijn broer geworden", zegt hij. In de serie zitten allerlei ervaringen van Barry met Rimmert. De acteur wilde vooral laten zien dat je met Down dromen kunt najagen.
Bennie gaat daarom vooral over een jongen met het syndroom van Down die de baas wil zijn over zijn eigen leven. “Zelfstandig wonen, dat is zijn grote droom. Terwijl hij daar hard voor vecht, blijft het gezin om hem heen vastzitten in bepaalde vooroordelen over hem. Zijn ouders denken bijvoorbeeld: kan dat wel? Ze moeten durven loslaten.” Dat is een thema wat Barry duidelijk herkent uit zijn eigen gezinssituatie. “Mijn broer vocht ook erg om zijn eigen keuzes te mogen maken in het leven. Dat werd hem niet altijd makkelijk gemaakt door ons. We wilden hem beschermen, maar daarmee hebben we hem misschien ook wat ruimte weggenomen.”
Barry had de serie nog graag aan zijn broer laten zien. “Maar ik ben blij dat ik hem nog heb kunnen vertellen dat ik het van plan was, een paar maanden voordat hij overleed. Ik denk niet dat ik dit had kunnen maken zonder het gevoel te hebben dat hij het oké vond. Door het maken van de serie heb ik hem de afgelopen vijf jaar dicht bij me gehad."
Met zijn serie hoopt Barry een inkijkje te geven in een gezin met een kind met Down. Daarnaast wilde hij het beeld van mensen met Down ook bijstellen. “In veel tv-programma’s wordt alleen het bovenlaagje getoond. Mensen met het syndroom van Down worden in beeld gebracht als charmante, schattige mensen die leuke uitspraken doen, reizen en verliefd worden. Wij wilden iets maken waardoor je echt meeleeft en voelt wat mensen met dit syndroom allemaal meemaken. We proberen vooroordelen aan de kaak te stellen, ook door onverwachte onderwerpen te bespreken. Seksualiteit bijvoorbeeld, en de schaamte die je kunt voelen als je een kind met een beperking krijgt – doordat je vastzit in je vooroordeel over je eigen neurodiverse kind. Het eerlijke verhaal."
Bron: RTL.nl
Foto: Malou van Breevoort.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.