Direct door naar content
De 6 redenen waarom bewegen helpt bij reuma afbeelding nieuwsbericht

De 6 redenen waarom bewegen helpt bij reuma

12 oktober 2024

Reuma is een chronische aandoening die klachten als vermoeidheid, pijn en stijfheid kunnen veroorzaken. Dat heeft ook invloed op hoe dagelijkse activiteiten. Het kan ook dat je door reumatische klachten minder soepel beweegt. Toch kun je juist door sport en bewegen ook lekkerder in je vel zitten. Het is ook goed voor je spieren en gewrichten en het kan zelfs vermoeidheid verminderen. Daarom geven we hieronder de zes voordelen van beweging bij reuma.

Met reuma kun je zeker gaan bewegen of sporten. Omdat reuma in allerlei vormen voorkomt, is het altijd verstandig naar je eigen situatie te kijken. Het is in ieder geval belangrijk goed in de gaten te houden dat je je gewrichten niet te veel belast en de pijnklachten goed in de gaten houdt. Als je het sporten en bewegen met reuma verstandig aanpakt dan brengt het allerlei voordelen met zich mee:

1. Soepele gewrichten

Als je regelmatig beweegt dan zorgt dit dat je gewrichten steeds soepeler worden. Dat maakt dat je ook weer steeds makkelijker kunt bewegen. Daar haal je elke dag voordeel uit als je boodschappen gaat doen, bij je werken of bij traplopen

2. Minder pijn

Vind je bewegen spannend omdat je bang bent voor de pijn die je daarna of tijdens het bewegen voelt? Dat is helemaal niet vreemd. Een geruststellende gedachte is dat het bewegen je juist kan helpen de pijn te verminderen. Dat zit zo: door beweging worden je spieren sterker en die zorgen weer voor extra steun aan je gewrichten. De druk op bijvoorbeeld je knieën of andere gewrichten wordt een stuk minder omdat je spieren dat kunnen opvangen. Je hoeft hiervoor niet naar sportschool. Door te gaan wandelen, fietsen of zwemmen maak je je spieren al een heel stuk sterker.

3. Minder vermoeidheid

Met reuma heb je soms minder energie. Het gekke bij bewegen is dat het je op het moment weliswaar energie kost, maar tegelijkertijd ben je ook aan het opladen. Je bent dus net als een auto met een zonnepaneel erop. Als je regelmatig beweegt dan krijg je ook meer energie van het bewegen. Dit heeft ook weer allerlei positieve effecten in je dagelijkse leven. Maar let hier ook op: ga nooit over de grens van je eigen energie heen, want dat kan je duur komen te staan.

4. Beter in je vel

Bewegen doet nog iets anders bijzonders: je maakt allerlei stofjes aan. Deze gelukshormonen helpen ook om je te ontspannen en zorgen dat je gevoelens van stress en angst minder worden.

5. Botontkalking voorkomen

Zwakkere botten, ofwel botontkalking (osteoporose) komt bij sommige vormen van reuma ook voor. Door elke dag te bewegen kun je dit voorkomen of voorkomen dat het erger wordt. Net als je spieren worden je botten ook sterker door beweging. Dit effect speelt extra bij activiteiten als traplopen of wandelen.

6. Cholesterol verlagen

 Sommige mensen met reuma krijgen te maken met een hoger cholesterol. Dit kan weer voor hart- en vaatziekten zorgen. Beweging is daarom de perfecte oplossing om je cholesterol te verlagen.

Lees in dit artikel tips over hoe je sport en bewegen met reuma verstandig aanpakt. 

Wil je laagdrempelig beginnen met bewegen? Kijk dan eens bij Uniek Sporten Thuis. Met dit beweegprogramma kun je je eigen omgeving en op je eigen tempo aan je conditie werken en je lichaam sterker maken. Maak direct een gratis account aan.

Bron: Reuma Nederland

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: