Direct door naar content
Framerunning als paralympische sport? afbeelding nieuwsbericht

Framerunning als paralympische sport?

10 oktober 2024

De Paralympische Spelen kennen op dit moment 22 sporten. Daar kan nog wel een sport bij, vindt Juliëtte. Zij vindt dat haar sport daar ook gewoon bij hoort: framerunning. Sinds 2016 is ze helemaal weg van haar framerunner en loopt ze ook allerlei wedstrijden. Dat zou ze ook graag op een hoger niveau gaan doen, daarom zet ze zich met enthousiasme in om framerunning paralympisch te krijgen.

Als framerunning paralympisch zou worden dan moet dat als onderdeel van atletiek worden. Dan heb je net als nummers voor wheelers en bladerunners ook een afstand voor framerunners. Bij het WK Para-atletiek staat framerunning al wel sinds een aantal jaar op het programma. Nu hoopt Juliëtte haar sport weer verder te brengen.

Vrijheid

De reden voor haar ambitie? Dat wordt gelijk duidelijk als je ziet hoeveel plezier ze uit haar sport haalt. Ze was gelijk verkocht toen ze in 2016 voor het eerst kennismaakte met framerunning, vertelt ze aan RTV Drenthe. "Mijn fysiotherapeut kwam met het frame. Ik zat erop en ik wilde er niet meer af. Ik was verkocht. Ik heb smekend bij mijn ouders gestaan en ik heb gezegd: ik wil op zo'n frame. Het is fantastisch. Het is heerlijk. Het geeft me plezier, het geeft me vrijheid. Ik word er helemaal blij van."

Halve of hele marathon

Juliette heeft door een herseninfarct als baby uitval aan haar linkerarm en linkerbeen. Met behulp van een framerunner kan ze door de steun van dit hulpmiddel toch lopen en snelheid ervaren. Dat gaat haar heel goed af. Ze heeft al bij verschillende races prijzen gewonnen en ze zou ook graag nog eens een halve of zelfs een hele marathon lopen. Of de 5 kilometer binnen 20 minuten. “Dan heb je dus een wereldrecord te pakken”, zegt ze lachend.

LA 2028

Ze zet zich nu in om van framerunnen een paralympische sport te maken. Dan wil ze daar natuurlijk zelf ook aan meedoen. "Het doel is om in 2028 in Los Angeles te staan. Bij de eerste paralympische spelen framerunnen. En dan kom ik met een medaille weer thuis.”

Bron: RTV Drenthe

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: