Direct door naar content
Het Scorebord: TeamNL pakt 11 wereldtitels bij WK Parawielrennen afbeelding nieuwsbericht

Het Scorebord: TeamNL pakt 11 wereldtitels bij WK Parawielrennen

30 september 2024

In de parasport barst het iedere week van de mooie prestaties door amateurs en topsporters. Aan al die medailles, titels, records en persoonlijke verbeteringen zit een verhaal. In de rubriek ‘Het Scorebord’ zetten we de spotlights op zo’n sportprestatie. Deze keer zijn dat er meerdere, want de Nederlandse parawielrenners behaalden maar liefst elf wereldtitels bij het WK wielrennen in Zürich!

Het WK Wielrennen in Zürich is voor Nederland bijzonder succesvol verlopen. Voordat Mathieu van der Poel in de wegwedstrijd het brons pakte, hadden de parawielrenners al voor een ongekende titeloogst gezorgd. Nederland ging naar huis met maar liefst elf wereldtitels en daarnaast ook nog één keer zilver en twee keer brons.

Zesde grote titel Tristan Bangma 

Onze ambassadeur Tristan Bangma was samen met zijn piloot goed voor twee keer goud. Eerder in de week behaalden ze al op de tandem al de wereldtitel in de tijdrit. In de wegrit wisten de Nederlanders in een spannende sprint ook het goud te pakken. Daarmee sloten ze een bijzonder sterk seizoen af met maar liefst zes grote titels. Die reeks was al vroeg in het seizoen begonnen met de titel op het WK baanwielrennen in Rio de Janeiro op het onderdeel achtervolging in Rio de Janeiro. Daarna sloegen ze bij de Paralympische Spelen in Parijs helemaal hun slag met drie keer goud.

Nog drie dubbel wereldkampioenen

Behalve Tristan gingen nog drie Nederlanders met meerdere titels naar huis bij het WK. Mitch Valize was door zijn sterke optreden in Parijs ook torenhoog favoriet in Zürich. Die verwachtingen maakte hij waar door zowel in de tijdrit als de wegrace in de H5 zijn Franse concurrent Loïc Vergnaud met overmacht te verslaan.

Voor Chantal Haenen waren de Spelen een teleurstelling geworden door een val in de wegrace. Maar op het WK maakte zij alles goed. Ook zij was in zowel de tijdrit als de wegrit de sterkste. Marieke van Soest was de derde Nederlander met twee WK-titels: zij greep de dubbel met de tijdrit en de wegrit op de driewieler in de T1-klasse.

Complete prijzenkast

En dan waren er dus nog drie wereldkampioenen: Jenette Janssen won de wegrace bij de H4, Daniel Abraham Gebru won de tijdrit bij de C5 en Aniek van der Aarssen de wegrace bij de C3. Tot slot mogen de zilveren medaille van Mark Mekenkamp (H3) en het brons bij de tijdrijders André Wijnhoud (C1) en Tim de Vries (H4) ook niet onvermeld blijven.

Nederland ging kortom naar huis met een complete prijzenkast!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: