Direct door naar content
Oude IJsselstreek Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland afbeelding nieuwsbericht

Oude IJsselstreek Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

09 oktober 2024

Oude IJsselstreek heeft de Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland gewonnen. Deze prijs wordt jaarlijks tijdens de Week van de Toegankelijkheid uitgereikt aan een gemeente die goed werk verricht om de toegankelijkheid op allerlei vlakken te verbeteren. Naast Oude-IJsselstreek waren Rotterdam en Sittard-Geleen genomineerd voor deze prijs.

Uit die drie finalisten koos de vakjury voor de Gelderse gemeente, omdat “toegankelijkheid in het DNA van de organisatie van Oude IJsselstreek zit”, aldus het juryrapport. “Alle leden van het college van burgemeester en wethouders voelen zich er verantwoordelijk voor. Als jury waren we onder de indruk van de nauwe samenwerking tussen de gemeente en de stichting Onbeperkt Meedoen.”

Goede fietspaden

Samen met met die stichting heeft de gemeente Oude IJsselstreek veel stappen gezet op weg naar een gemeente die toegankelijker is. Over die samenwerking vertellen ze ook graag om andere gemeenten te inspireren. Celine Hemrans is actief bij die stichting en geeft ook gastlessen op basisscholen. Omdat zij zelf sinds haar veertiende in een rolstoel zit vanwege een chronische beperking, is ze ook ervaringsdeskundige. “Ik vind het fijn wonen in Oude IJsselstreek. De fietspaden zijn goed toegankelijk met mijn handbike. Zo kan ik er zelfstandig op uit, dat is geweldig!”, zegt ze op de pagina van de verkiezing.

Onbeperkt genieten

Bij de projecten waar de gemeente trots op is staan onder het kopje ‘onbeperkt genieten’ ook activiteiten waar Celine blij mee is: vier handbikeroutes om Oude IJsselstreek te kunnen ontdekken. En vorige maand werd de eerste editie van een grensoverstijgende Fiets- en Handbike3Daagse georganiseerd.

Erkenning

Op instagram liet de gemeente weten dat het het winnen van de prijs de gemeente nog meer motivatie geeft om te blijven werken aan een nog toegankelijker Oude IJsselstreek. "We zijn ontzettend trots op deze titel. Dit is een prachtige erkenning van ons gezamenlijke werk voor een toegankelijke gemeente waar iedereen volwaardig mee kan doen," aldus wethouder inclusie Janine Kock.

Rick Brink aanmoedingsprijs

Rotterdam won uiteindelijk de Rick Brink Aanmoedigingsprijs. De prijs is vernoemd naar Rick Brink. Hij zou ook bij deze verkiezing weer in de jury zitten. Helaas overleed hij eerder dit jaar op 38-jarige leeftijd.

Week van de Toegankelijkheid

De Verkiezing voor Meest Toegankelijke Gemeente is elke jaar onderdeel van de Week van de Toegangeklijkheid, die nog tot 12 oktober duurt. In het hele land wordt deze week aandacht gevraagd voor inclusie en toegankelijkheid. Op de agenda staan lezingen, workshops, maar ook activiteiten waarbij je kennis kunt maken met sport- en bewegen. Kijk voor het programma bij jou in de buurt op de website van de Week van de Toegankelijkheid.

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: