Direct door naar content
Peter (61) vond nieuwe energie op de golfbaan afbeelding nieuwsbericht

Peter (61) vond nieuwe energie op de golfbaan

24 september 2024

Peter van der Kuip houdt niet van stilzitten. Toen hij in een rolstoel belandde en tegen zijn zin moest stoppen met werken, vond hij nieuwe energie op de golfbaan. Hij had altijd gezegd dat hij na zijn pensioen wilde gaan golfen, dat hij ondanks zijn beperkingen eerder die kans kreeg had hij niet verwacht.

“Ik ben verzot op sport. Altijd al geweest. Als ik een sport zag, dacht ik: dat wil ik ook kunnen.” Ook in zijn werkzame leven ging Peter het liefst direct aan de slag. Hij leerde het vak in de praktijk en toerde jarenlang door de noordelijke provincies als reparateur van defecte wasmachines en drogers. Het was fysiek zwaar werk en hij maakt lange dagen.

Een rolstoel?

Hij kreeg later door dat zware werk steeds meer lichamelijke klachten. “Ik belandde in een ziektemolen. Ik heb artrose. Er zit ruimte tussen mijn gewrichten, zowel in mijn knieën als mijn heupen. Ik heb ingezakte ruggenwervels. En ik heb botontkalking, waardoor ze me voorlopig geen nieuwe knieën en heupen willen geven. Ondanks al die ongemakken probeerde ik zoveel mogelijk te blijven doen, maar het werd steeds zwaarder en pijnlijker. Op een dag zei iemand tegen me: ‘Een rolstoel, is dat niks voor jou?’ Ben je wel goed bij je hoofd! was mijn eerste gedachte. Maar ik probeerde het een keer en merkte inderdaad hoe prettig en minder pijnlijk dat was. Ik kon me ook weer verplaatsen.”

Arbeidsongeschikt

Uiteindelijk wordt Peter volledig arbeidsongeschikt verklaard. “Ik werkte met veel plezier, genoot van het contact met mensen. Het voelde alsof dat allemaal van me afgepakt werd. Het duurde even voordat ik kon accepteren dat ik een andere invulling aan mijn leven moest geven. Als je dan weer leuke dingen wilt gaan doen, komt er van alles op je pad, zoals sporten die nog wel mogelijk waren voor mij. Ik maakte kennis met tennis, padel, kanoën en basketbal. Ik wilde het allemaal doen.”

Paramotion

Uiteindelijk koos hij voor rolstoeltennis en vorig jaar kwam daar golf als nieuwe sportliefde bij. Hij ontdekte tijdens een sportmiddag in de revalidatiekliniek dat je met een beperking ook kunt golfen. “Als ik met pensioen ben ga ik golfen, heb ik altijd gezegd. Dat het wat eerder gebeurde dan verwacht, maakt het niet minder bijzonder. Ik had helemaal niet meer verwacht dat ik in mijn situatie de kans nog zou krijgen.”

Hij neemt die sportmiddag plaats in een paramotion, dat is een mobiele buggy voor golfers zonder loop- of stafunctie. Dankzij dit hulpmiddel en de adviezen van paragolfers van Golfclub de Semslanden, die daar een demonstratie gaven, raakt hij de ballen heel behoorlijk. “‘Wil je golfen?’, vroegen ze me. ‘Ik wil heel graag golfen’, antwoordde ik. Ze nodigden me uit voor een open dag bij hun club, die ook beschikt over een aantal paramotions.”

Verheugen op de maandag

“Tijdens die open dag leerde ik allemaal nieuwe mensen kennen. De sfeer was gezellig en ongedwongen, waardoor ik me direct thuis voelde. Ik ga iedere week naar de inloop die de club heeft voor mensen met een beperking. Eerst golfen en na afloop drinken we nog wat met elkaar. Daar verheug ik me op maandag al op.”

De Semslanden is een van de clubs waar golfers met een beperking terecht kunnen en waar een paragolfcommissie zich inzet voor de behoeften van deze doelgroep. Buddy’s begeleiden de golfers. De golfbaan beschikt onder andere over een invalidentoilet, een oprit naar het clubgebouw en rolstoelvriendelijke paden. De NGF streeft ernaar dat iedereen met een beperking zo dicht mogelijk bij huis kan golfen.

Lees het hele artikel op NGF.nl

Wil je net als Peter ook kennismaken met jouw mogelijkheden in de golfsport? Kijk dan op de pagina over golf voor allle informatie en een club bij jou in de buurt. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: