Direct door naar content
Sport van de Week: aikido afbeelding nieuwsbericht

Sport van de Week: aikido

20 september 2024

Ben jij op zoek naar een nieuwe of andere sport die je met jouw beperking kunt doen? Dan is de Sportzoeker met meer dan 175 sporten en 4350 clubs een goed startpunt voor je zoektocht. Hier zitten allerlei bekende sporten in, maar ook sporten waar je misschien niet zo vaak over hoort. Wat dacht je bijvoorbeeld van de sport van deze week: aikido?

Check direct waar je deze sport bij jou in de buurt kunt doen en ga naar de Sportzoeker.

Aikido valt onder de Oosterse vechtkunsten. Het is om precies te zijn een Japanse krijgskunst. Bij veel van dit soort sporten gaat het om aanvallen met worpen en grepen, maar aikido heeft een andere benadering. Je leert bij deze sport de aanval van een tegenstander te controleren of te neutraliseren. Het gaat niet om het uitschakelen van de tegenstander. Aikido kent daardoor ook geen aanvalstechnieken.

Meegaande beweging

Doordat bij aikido wordt uitgegaan van een meegaande beweging bij contact met de tegenstander, is deze sport ook geschikt voor iedereen met een beperking. Fysieke kracht en snelheid spelen namelijk een veel minder grote rol bij Aikido dan bijvoorbeeld bij karate. In Nederland wordt Aikido ook al bij verschillende dojo’s (oefenruimtes) aangeboden voor sporters met een beperking. Daar geven ze extra aandacht aan hoe je soepel kunt rollen, vallen, werpen of klemmen. Als je de techniek goed beheerst, krijg je door dat kracht niet het belangrijkste is om controle te houden.

Balans en weerbaarheid

Behalve allerlei mooie oefeningen brengt aikido je nog veel meer. Deze vechtkunt brengt je namelijk balans, zelfvertrouwen en weerbaarheid. In trainingen wordt stil gestaan bij controle, focus, ademhaling, en de samenwerking tussen lichaam en geest. Dat zijn natuurlijk allemaal aspecten die je in het dagelijks leven goed van pas komen.

Vanuit rolstoel

Aikido is met allerlei beperkingen goed mogelijk. Je verwacht het misschien niet direct, maar het kan ook vanuit een rolstoel. Daar is Molly Hale een inspirerend voorbeeld van. Zij liep een dwarslaesie op door een auto-ongeluk, waardoor zij niet meer kan lopen. Ondanks haar fysieke beperking slaagde ze er in om de zwarte band in Aikido te halen.

In deze video geeft ze een demonstratie:

Benieuwd geworden hoe en waar jij deze krijgskunst kunt beoefen? Ga dan naar de pagina over aikido en vind een aanbieder bij jou in de buurt!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: