Direct door naar content
5 inspirerende sportfilms en docu’s afbeelding nieuwsbericht

5 inspirerende sportfilms en docu’s

25 juli 2024

Zomers weer of niet, soms wil je niets liever dan lekker op de bank hangen voor de tv. Als er dan even geen sport op tv is dan kun je altijd nog naar een sportfilm of documentaire kijken. We geven je daarom 5 tips die passen bij deze sportzomer:

Rising Phoenix

Tik je bij Netflix Paralympische Spelen in, dan komt de ‘The Rising Phoenix’ uit 2020 al snel voorbij. Dit is nog altijd een inspirerende documentaire die je nu goed (opnieuw) kunt bekijken. In deze film wordt het indrukwekkende verhaal verteld van negen paralympische sporters: Bebe Vio, Ellie Cole, Jean-Baptiste Alaize, Matt Stutzman, Jonnie Peacock, Cui Zhe, Ryley Batt, Ntando Mahlangu and Tatyana McFadden. Het gaat over hun doorzettingsvermogen, moed en kracht die ze laten zien met hun uitzonderlijke prestaties. De filmmakers wilden deze paralympische atleten als ‘superhelden’ neerzetten in de film, en dat is goed gelukt!

Steps

In Nederland is hij misschien minder bekend, maar para-atleet Derek Loccident is in de VS nu al een fenomeen. Deze 25-jarige Amerikaan uit Oklahoma begon zijn sportcarrière in het American Football. Door een ernstig treinongeluk veranderde zijn leven compleet en moest zijn linkeronderbeen worden geamputeerd. Zijn doorzettingsvermogen in de sport verdween daar niet door. Hij kwam eerst al terug als American Footballer en werd in 2023 geselecteerd voor Team USA op het WK Para-atletiek, waar hij gelijk zilver haalde op het verspringen. In deze korte film ‘Steps’ wordt hij naar dat WK gevolgd bij zijn eerste stappen op zijn protheseblade. Bekijk dit inspirerende verhaal over veerkracht hieronder:

The Best of Men

Deze film gaat terug naar de ontstaansgeschiedenis van de Paralympische Spelen vlak na de Tweede Wereldoorlog. Je ziet hier namelijk het pionierswerk van Dr. Ludwig Gutmann in het Stoke Mandeville Hospital om sport in te zetten bij de revalidatie van gewonde militairen. Gutmann laat zijn patiënten bijvoorbeeld in een rolstoel hockeyen en basketballen. In het revalidatieziekenhuis werden later ook de eerste Stoke Mandeville Games georganiseerd, wat weer de basis legde voor de latere Paralympische Spelen.

Bekijk hier een trailer:


De volledige film staat ook op Youtube

Zero to Hero

De film Zero to Hero is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van So Wa Wai, de eerste atleet uit Hong Kong die paralympisch goud won. So Wa Wai heeft CP en is doof, maar vond in hardlopen zijn uitlaatklep. De film gaat ook heel duidelijk over de band met zijn moeder die hem aanspoorde harder te lopen. ‘Zero to Hero’ is een film uit 2021 en kun je nu nog op Netflix kijken.

Murderball

Ken je de sport rolstoelrugby? Deze paralympische sport wordt ook wel Murderball genoemd. In de gelijknamige film, die ondertussen als een klassieker geldt, word je duidelijk waarom deze rolstoelsport zo heet. Deze documentaire draait om de rivaliteit tussen het Amerikaanse en Canadese rolstoelrugbyteam richting de Paralympische Spelen van 2004. Op en naast het veld gaat het er snoeihard aan toe. Kijk maar in deze trailer:

We wensen je veel kijkplezier!

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: