Direct door naar content
Blinde muzikant kan dirigent in orkest nu volgen afbeelding nieuwsbericht

Blinde muzikant kan dirigent in orkest nu volgen

06 februari 2021

Kyungho Jeon uit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul droomde altijd al om in een groot orkest te spelen. Doordat hij blind is, vreesden zijn docenten voor hem dat die droom onbereikbaar was. Het volgen van de dirigent voor de maat van het muziekstuk is nu eenmaal lastig als je niet kunt zien. Jeon zette toch door en specialiseerde zich in de marimba, een percussie-instrument. Dankzij slimme technologie kan hij sinds kort dat muziektalent ook eindelijk in een groot orkest laten horen. 

Jeon was een paar jaar terug nogal gefrustreerd over zijn beperking. Het was na jaren studeren gelukt om een virtuoos percussionist te worden, maar door zijn blindheid kon hij nooit samen met anderen spelen. Hij dacht daarom na over een manier om de bewegingen van de dirigent te voelen. Zo kwam hij in contact met Vahakn Matossian en zijn vader Rolf Gehlhaar, die muziekinstrumenten voor mensen met een fysieke beperking ontwerpen. Samen met Jeon ontwikkelden zij een slimme dirigeerstok. 

“Ik kan nu met mijn lichaam voelen wat ik niet kan zien"

Kyungho Jeon

Deze stok, of baton, maakt voor de dirigent geen verschil in het gebruik. In dat stokje zitten sensoren die de bewegingen, richting en versnelling registreren. Die gegevens worden vervolgens omgezet in trillingen, die draadloos worden verzonden naar ontvangers die Jeon om zijn polsen en enkels draagt. Als de dirigent het stokje naar rechts beweegt, dan trilt het rechter polsbandje van Jeon. Hij is erg enthousiast over deze baanbrekende technologie. “Ik kan nu met mijn lichaam voelen wat ik niet kan zien. Door de trillingen van dit apparaat kan ik voelen hoe de dirigent met de baton de muziek aangeeft: krachtig, zacht, geleidelijk of juist lang.”

Zonder vertraging

De eerste keer dat hij deze slimme baton in het echt kon ervaren was een bijzondere ervaring. Bij een concert in Bristol speelden blinde en ziende muzikanten samen in een orkest een symfonie van Beethoven. “Ik kon de maat van de dirigent voelen zonder enige vertraging.” 

Geen excuus meer

De bedenkers zien in hun uitvinding ook een manier om orkesten meer toegankelijk te maken voor muzikanten met een visuele beperking. “Er zijn wereldwijd miljoenen muzikanten met uitzonderlijk talent die de pech hebben dat ze blind of slechtziend zijn. Met deze slimme dirigeerstok hebben orkesten geen excuus meer om deze topmuzikanten toe te laten.” 

Nieuwe dromen

Jeon is een inspirerend voorbeeld: hij kan nu tussen muzikanten spelen die wel kunnen zien. Ondertussen droomt hij al verder, want hij wil nu ook zelf een orkest gaan dirigeren. “Deze baton maakt nieuwe dromen mogelijk.”

Bron: CNN.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: