Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je doof of slechthorend bent dan is muziek een compleet andere belevenis dan voor horende mensen. Er worden al wel speciale feesten en festivals voor doven georganiseerd waarbij muziek wordt gekozen die goed trilt. Dat idee wordt ook gebruikt in een Amerikaanse uitvinding. Een harnas met banden voor om de enkels en je polsen laat muziek in je hele lichaam binnenkomen.
Filmmaker Chase Burton mocht als een van de eersten het harnas uit testen. Ondanks dat hij niet kan horen, heeft hij altijd iets bijzonders gevoeld met muziek. “Als kleine jongen lag ik al op de vloer van mijn kamer boven de garage, waar mijn broer met zijn band speelde. Op die manier kon ik de trillingen van hun muziek in mijn lichaam voelen. Dat was voor het eerst dat ik iets met muziek kreeg."
Toen het bedrijfje Not Impossible Labs in 2016 een eerste versie van hun trilharnas aan Chase liet zien, veranderde dat zijn ervaring van muziek compleet. Het harnas laat doven als hij muziek namelijk voelen via de huid. Het apparaat zet de muziek om in verschillende trilsignalen die vervolgens op 24 contactpunten op het bovenlijf, de polsen en de enkels gevoeld kunnen worden. “Het geluid raakt zo verschillende delen van het lichaam. Misschien raakt het mij eerst helemaal beneden bij mijn enkels, dan in mijn rug en dan voel ik nog wat trillingen bij mijn pols”, legt Chase uit.
In zijn werk als filmmaker komt het pak ook goed van pas als hij met een componist aan de soundtrack bij zijn films werkt. “Ik krijg nu eindelijk een goed gevoel bij wat ik wil bij een bepaalde scène in een film. De componist kan zo ook veel directer met mij communiceren.” Hij hoopt nu ook dat het trilharnas in de toekomst ook beschikbaar komt bij zijn films. De uitvinders van het harnas zijn ervan overtuigd dat de techniek voor veel meer dan alleen muziek en films toepasbaar is. Zij denken ook aan sportwedstrijden, games en pretparken. “Wij denken echt dat alles met audio ook een trilervaring kan hebben naast de audio.”
Dat zou het ook voor horende mensen interessant kunnen maken. Chase gelooft ook in dat het harnas mensen bij elkaar kan brengen. “Dit kan echt een compleet nieuwe ervaring worden. Het helpt mensen in te leven met het idee dat je van muziek of film niet alleen via je oren hoeft te genieten.”
Bron: CNN.com
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.