Uniek Sporten Brabant-certificaat voor G-team ZSV: ‘Ik heb mijn hart 30 jaar geleden al verloren aan de warme sfeer’
03 december 2024
Het G-voetbal bij de Zeilbergse Sportvereniging ZSV bestaat al 30 jaar. Frank van de Ven (67) is van begin af aan betrokken als vrijwilliger. Hij is trots op de warme sfeer binnen het team. "We hebben ook weleens verloren door onze eigen speler die met de tegenstander meedeed."
Waarom Frank zich al 30 jaar inzet voor het G-voetbal in Deurne? "Vanwege de warmte die uit de groep komt. Het spelplezier dat de spelers hebben en hoe ze iedereen accepteren. Of iemand nu een psychische of fysieke beperking heeft, 16 of 50 jaar oud is. Dat maakt geen verschil, voor niemand niet. Da's nou het mooie van het geheel", aldus de zestiger in onvervalst Brabants. "Ik heb mijn hart echt verloren aan de sfeer. Het brengt me veel meer dan dat het me kost."
Zeldzaam ZSV
Waar nu veel voetbalclubs een G-team hebben, was dat in 1993 zeldzaam. ZSV was een van de eerste. Frank weet nog goed hoe het begon. "Ik zat in het bestuur van een vereniging voor ouders met kinderen met een verstandelijke beperking. Mijn zoon Kenny en dochter Kizzy hebben namelijk ook een beperking. We kregen in die tijd een bericht om sporten onder onze kinderen te bevorderen. Daarop schreven we alle sportverenigingen in Deurne aan. ZSV reageerde erg positief."
Het was in het begin zoeken. ZSV leverde alle medewerking en de vrijwilligers, voornamelijk ouders, gingen met een groepje van acht spelers aan de slag. Eerst een jaartje trainen, in spelvorm het voetbal ontdekken. Een jaar later schreef het G-team zich in voor de competitie. "We moesten nogal wat kilometers afleggen voor uitwedstrijden, omdat in de buurt maar weinig G-teams waren." Hij zag zijn spelers beter worden. "In het spel, maar ook in het samenwerken met anderen. Kinderen met een beperking hebben vaak ook autisme. Het zijn solisten. Van het samen voetballen leren ze veel, net als van het spelen van wedstrijden. Ik had een jongen met zware autisme, die eerst alleen maar wilde trainen. Een wedstrijd paste niet in zijn stramien. Ik praatte flink op hem in, om het toch eens te proberen. Hij ging een keer mee en heeft sindsdien geen wedstrijd meer gemist."
Jonge vrijwilligers
Frank hield het in die 30 jaar niet bij trainen en coachen alleen. Hij organiseerde met de andere vrijwilligers tien jaar lang een tweedaags G-toernooi, voor teams uit heel het land. Ook ging zijn team op uitwisseling naar Polen, Duitsland en België. En in coronatijd leverde ZSV ballen en spelletjes bij de woonvoorzieningen, zodat de teamleden toch bezig konden blijven. "Inmiddels ben ik alleen nog scheidsrechter en ga ik mee naar uitwedstrijden. We hebben gelukkig genoeg jonge vrijwilligers. In het begin waren het vooral ouders en verwanten. Nu zijn het allemaal externen. Vrijwilligers die genieten van de band die ze opbouwen met de spelers. Daar zitten ook veel jongeren tussen, die bijvoorbeeld een sport- of zorgopleiding doen en voor wie het trainen van ons team waardevolle ervaring is. Zij pakken het echt fantastisch op."
Frank beperkt zich dus tot fluiten en ondersteunen bij uitwedstrijden. Althans, fluiten: dat hoeft hij zelden te doen. "Ze zijn zo open en eerlijk. Kaarten hoef ik ook nooit te geven, hooguit moet soms iemand even afkoelen langs de kant." Meedoen is belangrijker dan winnen, is tijdens de competitie duidelijk te merken. “We spelen soms elf tegen elf, maar soms ook zes tegen zes. Dat is afhankelijk van het aantal spelers dat de tegenstander heeft. Wij lenen geregeld mensen uit aan de tegenstander. Als we aan onze spelers vragen: 'Wil iemand met hen meedoen?' Dan hebben we altijd genoeg vrijwilligers. We hebben zelfs weleens wedstrijden verloren door een van onze eigen spelers bij de tegenstander. En nee, ook daar doet niemand moeilijk over."
Uniek Sporten Brabant-certificaat
Sinds november heeft ZSV het Uniek Sporten Brabant-certificaat in huis. De Deurnese sportwethouder Helm Verhees en vertegenwoordiger van Uniek Sporten De Peel Patrick Teunisse deelden dat certificaat uit aan het team. "Ik wist wel van de uitreiking en het feestje daaromheen, maar de spelers niet. Voor Henri van Mierlo en mijn zoon Kenny, die allebei vanaf dag één al bij het team spelen, was het helemaal een verrassing. Zij mochten het certificaat in ontvangst nemen. Ze kwamen ook in het weekblad. Dat vonden ze echt heel leuk."
Hij merkt dat het certificaat goed is voor de bekendheid van het G-voetbal bij ZSV. "Ik werd onlangs aangesproken door een vrouw die het G-hockey in Deurne organiseert. Zij had gelezen over de uitreiking van het certificaat bij ons."
Sportvirus
Het sportvirus blijkt overigens aanstekelijk, vertelt Frank aan het einde van het gesprek, zo rond half elf in de ochtend. “Toen ik met het G-voetbal begon, had ik zelf nog nooit gesport. Inmiddels sta ik drie ochtenden in de week in de sportschool om nog vele jaren mee te kunnen in goede gezondheid. Vanochtend om 6 uur was ik al op pad.”
Meer informatie
Heb jij zelf vragen of sport en bewegen met een beperking of aandoening? Neem dan contact op met de uniek Sporten Brabant beweegcoach uit jouw gemeente. Ook voor het aanvragen van een certificaat voor jouw vereniging of club kan bij de beweegcoach.