Direct door naar content
Apeldoornse wethouder Nathan Stukker: zien sporten is doen sporten! afbeelding nieuwsbericht

Apeldoornse wethouder Nathan Stukker: zien sporten is doen sporten!

31 mei 2018

Zich inzetten voor sport is voor de Apeldoornse wethouder Nathan Stukker vanzelfsprekend. Hij is net begonnen aan een nieuwe bestuursperiode waarin breedte- en topsport in de stad verder uitgebouwd zullen worden. “Sport vind ik allereerst heel leuk om te doen! Het mooie van sport is dat je samen leert winnen en verliezen, dat je mensen ontmoet en dat je aan je gezondheid werkt. Die voordelen van sport willen we iedereen in Apeldoorn bieden. Dat doen we op allerlei manieren, van heel praktisch accommodaties aanpakken tot het binnenhalen van grote topsportevenementen om mensen te inspireren. Want zien sporten is doen sporten, daar ben ik van overtuigd!”

Multitasken in de rolstoel
Toch was het ook voor Stukker even wennen toen hij pasgeleden meedeed aan een clinic rolstoeltennis in het kader van de World Team Cup rolstoeltennis in Apeldoorn. “Ik heb vaker getennist, dus het slaan van die bal is op zich het probleem niet. Maar in een rolstoel moet je veel tegelijk: je moet ernaartoe rollen, je goed positioneren en een goede bal slaan. Diep respect voor mensen die dat op hoog niveau doen!” De rolstoelclinic wees Stukker er nog maar eens op: om goed aangepast te kunnen sporten ben je er niet met een bal, een baan en een rolstoel. “Je moet nadenken over zaalinrichting, je hebt meer begeleiders nodig, sporters moeten de zaal kunnen bereiken. Daar willen wij als gemeente graag over meedenken en waar mogelijk in ondersteunen.”

Trots op para-evenementen
Apeldoorn zet zich graag in voor het Gelders jaar van het aangepast sporten. “Aangepast sporten moet vanzelfsprekend zijn,” vindt de sportwethouder, “maar juist om het normaal te maken moet je er nu aandacht aan besteden. Anders blijft het altijd iets bijzonders. Ik ben er trots op dat we na het WK baanwielrennen afgelopen maart volgend jaar gastheer zijn van het WK para-cycling. Dat laat zien dat we beide evenementen belangrijk vinden. Bij het WK baan hadden we een hal vol sportveldjes, waar bezoekers zelf ook sporten konden uitproberen. Rolstoelbasketbal was daar vanzelfsprekend een onderdeel. Veel bezoekers kwamen het proberen!”

Extra zetje voor aangepast sporten
De komende periode zet Apeldoorn in op het toekomstbestendig maken van accommodaties. “Daar hoort ook de toegankelijkheid voor aangepast sporten bij. Maar we willen verenigingen en sporters  breder ondersteunen, dus ook kijken naar begeleiding en randvoorwaarden. Dit voorjaar heb ik gesproken met de Apeldoornse ambassadeurs Uniek Sporten en ambassadeurs van Gelderland sport onbeperkt. Het is heel goed om van ervaringsdeskundigen knelpunten te horen. Ik spreek hen natuurlijk ook wel bij evenementen, maar dan is het even gezellig en snel in het voorbijgaan. Dit overleg heeft een meer formele status en zal als het aan mij ligt een paar keer per jaar plaatsvinden. We hebben veel over vervoer gesproken, maar bijvoorbeeld ook over het uitlenen van sportrolstoelen en andere materialen.”

Lokaal contactpunt, regionaal overleg
Stukker is met collega-wethouders uit de regio Stedendriehoek volop in overleg over aangepast sporten in de regio. “Zo’n uitleendepot zou je bijvoorbeeld ook regionaal op kunnen zetten. Er loopt een onderzoek naar hoe we aangepast sporten in de regio zo effectief mogelijk kunnen regelen. Vooruitlopend daarop is er in Apeldoorn al wel een lokaal contactpunt ingericht. We willen mensen die willen gaan sporten direct informatie kunnen bieden. Daarnaast is coördinatie belangrijk. Het heeft geen zin als bijvoorbeeld elf voetbalverenigingen ieder voor zich een G-afdeling beginnen, dat kun je beter centreren. Danny Bekkers is aanspreekpunt voor verenigingen en voor sporters, via apeldoorn@unieksporten.nl beantwoordt hij al je vragen. En via www.unieksporten.nl kun je het huidige aangepast sportaanbod in Apeldoorn bekijken.”

Sporthelden inzetten om te inspireren
Bij alle topsportevenementen die Apeldoorn binnenhaalt moet de impact zo groot mogelijk zijn. “We proberen zoveel mogelijk side-events te laten organiseren, bijvoorbeeld schoolclinics of workshops. Dat gebeurt op maat, bij het ene evenement is het kleinschalig, maar bijvoorbeeld bij het WK rolstoeltennis was het een hele serie clinics. Als mensen op een positieve manier in aanraking komen met sport, komen ze zelf ook in beweging. En helemaal als er topsporters bij betrokken zijn. Als tennisster Esther Vergeer, volleyballer Robert Horstink of baanwielrenster Elis Ligtlee tips komen geven maakt dat veel indruk. Meer dan als een of andere wethouder die niemand kent zijn gezicht komt laten zien. We zoeken graag verbinding met deze regionale topsporthelden!”

Ambitie: aanbod uitbouwen
“In Apeldoorn gebeurt gelukkig al veel op het gebied van aangepast sporten. We hebben een actieve werkgroep sporten met een beperking waarin allerlei organisaties elkaar weten te vinden. De jaarlijkse sport- en cultuurdag voor unieke sporters groeit nog steeds, ook de laatste editie was weer veelzijdig. Dat moeten we koesteren. Ik zou het tof vinden als op steeds meer gewone verenigingen aangepast sporten een plek krijgt, waar nodig met hulp van de gemeente. En als het bedrijfsleven een rol pakt, door zich bijvoorbeeld achter een evenement als het WK para-cycling te scharen of materialen te sponsoren. Door samen op te trekken, kunnen we het aanbod uitbouwen en iedereen laten zien hoe leuk sporten is!”

Foto: Rob Voss

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: