Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Je kent het geluid wel: de zware basketbal bonkt een paar keer op de vloer bij een dribbel, zoeft even door de lucht om met een doffe dreun via het bord een zachte landing door het netje van de basket te maken. Dat geluid van een punt is natuurlijk nog mooier als je zelf scoort! We geven je daarom drie manieren om goed te leren mikken als je blind of slechtziend bent.
1. Echolocatie
Vleermuizen en dolfijnen gebruiken geluid om hun oriëntatie te bepalen. Als je blind bent kun je deze techniek ook goed gebruiken. Je maakt hierbij klikgeluiden van ongeveer tien milliseconden die weer terugkaatsen. Daardoor kun je de afstand tot objecten om je heen inschatten. Deze techniek vraagt wel wat oefening, maar in principe kan iedereen met een visuele beperking het aanleren: of je nu vanaf je geboorte blind bent of later blind bent geworden.
Als je dat klikken onder de knie hebt kun je beter oriënteren in de ruimte en kun je zelfs vormen en materialen onderscheiden. Lucas Murray (17) uit het Britse Dorset kwam daarmee een paar jaar terug vaak in het nieuws, omdat hij de kliktechniek al succesvol had aangeleerd op zijn zevende. Lucas is blind geboren, maar met de echolocatie kon hij allerlei sporten doen zoals basketbal. "Ik ben erg blij met het kliksysteem, maar het was erg moeilijk te leren. Ik hou van basketbal. Ik gebruik mijn klik om uit te vinden waar de basket staat en de bal erdoorheen te gooien", zei hij destijds in een interview met The Sun.
2. Bal met geluid
Amerikaanse wetenschappers en techneuten zijn al een tijdje bezig om een bal te maken die geluid maakt. Dat geluid komt niet van belletjes in de bal, maar door een klein speakertje. Ze doen daar al langer onderzoek naar omdat het niet eenvoudig is een speakertje in een bal te krijgen. Uitvinder Michael Bullis (65) is vastberaden om het te laten werken. Hij is namelijk zelf blind en merkte als kind dat hij niet kon meedoen met basketbal in de gymles.
Er bestaan al basketballen die geluid maken, maar die rollen en stuiteren volgens Bullis niet goed genoeg. Door het zoemende geluid in zijn bal hoopt hij dat jij in de toekomst ook met ziende spelers een potje kunt basketballen.
3. Veel oefenen met een maatje
Oefening baart kunst, zeggen ze toch altijd. Dus waarom zou het jou niet lukken te scoren door veel te oefenen? De Amerikaanse, blinde vlogger Tommy Edison ging daarom aan de slag met een ziende basketballer. Bij die video's kun je aan het commentaar en de balgeluiden horen dat het hem na veel oefenen lukt. Jij kunt dus ook samen met een vriend of vriendin naar een basketbalveldje gaan om te oefenen. Het is wel handig om dat met iemand te doen die kan zien, want anders ben je na elk punt de bal kwijt. Veel succes!
Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke basketbalverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Klik hier!
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.