Direct door naar content
Langlaufen als je blind of slechtziend bent, dat doe je zo  afbeelding nieuwsbericht

Langlaufen als je blind of slechtziend bent, dat doe je zo

06 februari 2018

Langlaufen is het echte genieten tijdens de wintersport: frisse neus, lange halen met armen en benen en na afloop aan de warme chocomelk, of een après ski biertje. Als je blind of slechtziend bent, geniet je daar niet minder van.

Bij langlaufen beweeg je je op een veel lager tempo naar voren dan bij skiën. Dat zegt niet dat je er niet moe van kan worden: je beweegt tijdens het langlaufen al je spieren, zelfs je buikspieren. Een goede conditie is dus belangrijk. En als je die nog niet hebt, dan krijg je die wel.

Als je blind of slechtziend bent, kun je met een beetje hulp van een begeleider ook goed langlaufen. Wat heb je nodig? Het allerbelangrijkste is een (ziende) begeleider die jou over het langlauf-spoor leidt. Het liefst heb je een begeleider voor jezelf, maar soms kan het ook dat een begeleider twee langlaufers begeleid.

Onderweg vertelt de begeleider hoe het terrein eruit ziet en vooral ook wat er aan eventuele obstakels aan kan komen: bomen, overhangende takken en kleine hobbels. Hij geeft verder ook aan als er een bocht of een afdaling in het parcours zit of als je snelheid moet maken voor een naderende beklimming.

Ook belangrijk als je slechtziend bent: de begeleider waarschuwt bij overgangen van licht naar schaduw. Zeker als je gevoelig bent voor licht is dat belangrijk voor de veiligheid.

Iets anders wat je nodig hebt om te langlaufen is een felgekleurd hesje. Die felle kleur maakt jou en je begeleider zichtbaar voor anderen. Als je slechtziend bent kun je je begeleider ook op die fluor-kleur volgen door direct achter hem of haar te blijven langlaufen. Mocht dat voor jou geen optie zijn, dan zul je voor je begeleider uitgaan en krijg je de mondelinge aanwijzingen van achteren te horen.

Voor langlaufen moet je niet alleen over een goede conditie beschikken, het vraagt ook om een bepaalde techniek. Daar gaat zeker in het begin wat oefening in zitten. Dat kan ook in Nederland, want je hebt daar geen sneeuw voor nodig. Op rolski's kun je de langlauftechniek namelijk heel goed trainen.

Meer info om met een visuele handicap te leren op de latten te staan, vind je hier.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: