Direct door naar content
Waar kracht en kwetsbaarheid elkaar ontmoeten: Hoe Sandra haar medicatie vond in sport afbeelding nieuwsbericht

Waar kracht en kwetsbaarheid elkaar ontmoeten: Hoe Sandra haar medicatie vond in sport

14 maart 2025

Voor Sandra was sporten altijd dé manier om stress te verwerken. Totdat haar wereld op zijn kop werd gezet door de diagnose MS. Het advies? Niet te fanatiek sporten. Een enorme domper, want juist die ‘happystofjes’, zoals ze het zelf noemt, gaven haar energie en zorgden ervoor dat ze zich goed voelde. Toch heeft ze geluisterd naar het advies, maar dat bracht haar juist onrust. De stress verergerde haar klachten en leidde tot meer terugvallen. Jarenlang zocht ze naar een manier om hiermee om te gaan, totdat ze uiteindelijk de juiste balans vond tussen fanatiek sporten en luisteren naar haar lichaam.

Al van jongs af aan is Sandra enorm sportief. Ze probeerde verschillende sporten, zoals turnen en wielrennen, maar sporten in teamverband is iets wat haar niet trok. “Ik wilde verantwoordelijk zijn voor mezelf,” zegt ze. Klimmen zat er altijd al in. Als kind klom ze in bomen, op daken en zelfs langs flatgebouwen omhoog. Pas halverwege haar twintiger jaren ontdekte ze het echte sportklimmen. Toen ze ermee in aanraking kwam, was het meteen raak: de liefde was bezegeld, aldus Sandra.

De diagnose
Achttien jaar geleden kreeg Sandra de diagnose MS, maar achteraf gezien had ze toen al zo’n tien jaar klachten. Ondanks het advies om rustig aan te doen met sporten, is ze niet bij de pakken neer gaan zitten en zocht ze naar een oplossing. Ze omschrijft zichzelf als avontuurlijk, en dat blijkt ook uit haar verhalen. Toen ze na een aantal lastige jaren na de diagnose het sporten weer oppakte, begon ze op een hybride fiets. Al snel werd dit een racefiets en een mountainbike. Ze ging weer bergwandelen, beklom steile hellingen en binnen no-time pakte ze het klimmen weer op. Sporten heeft haar veel gebracht. Het heeft haar geholpen om te komen waar ze nu is, en haar ziektebeeld is al ruim tien jaar stabiel.

Het stofje dat wordt aangemaakt tijdens het sporten en onder andere zorgt voor bescherming van de hersenen, is bij mensen met MS minder aanwezig. Door te sporten, kan dit proces weer opgekrikt worden, geeft Sandra aan. Daarnaast vertelde een revalidatiearts uit België zeker te weten dat intensief sporten goed zou zijn voor MS en de klachten zou verminderen, al zou het nog lange tijd duren voordat hier onderzoek naar gedaan zou worden. Sandra’s reactie? “Dat geeft niet, want je weet niet tegen wie je het zegt. Bedankt voor het advies, maar ik ga het gewoon zelf doen.” Dat is goed uitgepakt.

Tot op de dag van vandaag is Sandra niet te stoppen. Het sporten is een essentieel onderdeel van haar leven, ook met MS. “Sporten en bewegen met MS is in mijn ogen topsport. Ik sport twintig uur per week, train drie keer per week drie of vier uur, en daarnaast bouw ik elke week een keer een route op de klimwand. Dat is allemaal superintensief, dus het is belangrijk om op tijd rust te pakken. Het gaat niet altijd even goed. Soms merk ik dat ik mijn voet niet goed kan plaatsen, of dat ik sneller moe ben en minder kracht heb. Dat kan echt frustrerend zijn.”

Inspiratie voor anderen
Sandra benadrukt dat ze niet verwacht dat anderen precies hetzelfde doen als zij. “Wat voor mij werkt, wil niet per se ook voor anderen werken,” zegt ze. Toch hoopt ze anderen te inspireren om sport in te zetten om zich beter te voelen, zelfs als je met een chronische aandoening leeft. “Je bent meer dan je aandoening”, zegt ze gedecideerd.

Voor Sandra is het belangrijk dat mensen hun grenzen blijven verleggen. “We zijn vaak tot veel meer in staat dan we denken,” zegt ze. Dit is iets waar ze zelf ervaring mee heeft, maar ook wetenschappelijk wordt ondersteund. Sporten helpt bij de spieropbouw, verbetert de conditie en balans. Omdat sport haar zoveel heeft gebracht, wil Sandra haar ervaringen delen en anderen motiveren om ondanks hun beperkingen actief te blijven. Dit heeft haar ertoe aangezet om de 'Sportklimmen met MS' te organiseren. Wanneer haar wordt gevraagd of het inspireren van anderen de reden is om deze activiteit te organiseren, zegt ze: “Ik zou graag een stap verder willen gaan. Ik wil mensen motiveren om de verantwoordelijkheid voor hun fysieke gesteldheid zelf in handen te nemen. Niet alleen bij de fysio in een beschermde setting, maar ook buiten die setting voor jezelf te zorgen. Er zijn mensen die ervan uitgaan dat dit is hoe het altijd voor hen zal blijven.”

Sandra merkt dat veel mensen bang zijn dat ze achteruitgaan door inspanning. “Sport is goed voor je en je leven wordt er beter van. Het lijkt misschien dat het sporten je vermoeider maakt of je klachten verergert, maar als je je rust goed pakt en op de juiste manier herstelt, kun je echt wel dingen opbouwen.” Natuurlijk moet je rekening houden met je lichaam en je grenzen, maar Sandra vindt dat de nadruk op “luisteren naar je lichaam” vaak beperkend is. Het wordt een soort excuus om niet te sporten, omdat je bang bent om over je grenzen heen te gaan. Sandra heeft geen illusies dat ze de oplossing voor MS biedt, of dat ze een verandering te weeg kan brengen. Wel is ze ervan overtuigd dat een grote groep mensen zich veel fitter kan voelen door meer te bewegen.

Er zijn wel eens mensen die aan Sandra vragen hoe ze met haar ziekte omgaat. Haar antwoord is tekenend voor haar positiviteit: ondanks de tien jaar waarin ze niet actief kon klimmen door haar ziekte, is ze tevreden met waar ze nu staat. “Alles maakt je tot wie je bent,” zegt Sandra. “Alle processen hebben daaraan bijgedragen, ook de periode waarin het niet goed met me ging.”

Sportklimmen met MS
Sporten kan een ontzettend positieve invloed hebben op je lichaam: het versterkt je spieren, verbetert je balans en verhoogt je conditie. Ook voor mensen met aandoeningen zoals MS, voor wie sporten vaak als onmogelijk wordt gezien, kan het veel voordelen bieden. Daarom organiseert Sandra op woensdag 26 maart 2025 van 09:00 tot 11:30 de gratis clinic 'Sportklimmen met MS' georganiseerd bij Neoliet Tilburg, gelegen aan de Marathonpromenade 1. Deze clinic is voor iedereen toegankelijk en biedt een unieke kans om je grenzen op te zoeken en te verleggen. Wanneer is het een succes? Het gaat niet alleen om het bereiken van de top, dat is simpelweg niet voor iedereen haalbaar. Het echte succes zit hem in het verlaten van je comfortzone en ontdekken wat er wél mogelijk is, ondanks MS.

Bezoek de website voor meer informatie en meld je aan via het onderstaande formulier.

https://gezondleveniseenkeuze.nl

https://forms.gle/kpopiKKsjzMgpMA39

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: