Direct door naar content
Het Scorebord: N.E.C wint eerste Powerchairvoetbal competitie afbeelding nieuwsbericht

Het Scorebord: N.E.C wint eerste Powerchairvoetbal competitie

18 oktober 2024

Wekelijks zetten sporters met een beperking allerlei bijzondere prestaties neer. Die worden zichtbaar door een gouden medaille of een groot gezamenlijk juichmoment. Het levert in ieder geval altijd blije gezichten op. In de rubriek ‘Het Scorebord’ zetten we de spotlights op zowel topsporters als breedtesporters met zo’n sportmoment. Deze keer: Het team van N.E.C dat de eerste Powerchairvoetbal competitiewedstrijd heeft gewonnen!

Voor alle Powerchair voetballers van Nederland was het afgelopen zondag een bijzondere dag: ze konden namelijk meedoen aan de allereerste competitie van Nederland. In een sporthal in Schijndel streden de teams van NEC Nijmegen, Heracles Almelo en FC Eindhoven / Meijerijstad tegen elkaar bij deze primeur voor de sport. Het werd een feestelijke en historische dag.

Powerchair voetbal

Maar wat is Powerchair voetbal eigenlijk? Dit is een vorm van passend voetbal waarbij de spelers een elektrische rolstoel gebruiken om over het speelveld in de zaal te rollen. Met een beugel voorop de rolstoel kunnen ze de bal overspelen en natuurlijk op het doel schieten. Bij wedstrijden wordt vier tegen vier gespeeld met twee keer 20 minuten. In die speeltijd worden ook altijd veel doelpunten gescoord!

Droom van Thijs

Bij de eerste Powerchair Voetbal competitie scoorde Thijs in den Bosch in de eerste wedstrijd van N.E.C. al vier keer. Thijs was ook de enthousiasteling die samen met N.E.C. de sport vanuit Engeland naar Nederland haalde. “Ik wilde graag voetballen zoals alle andere kinderen. Ik vind dat zieke kinderen ook moeten kunnen voetballen”, zei hij twee jaar geleden tegen het NOS Jeugdjournaal. Zij waren er nu ook bij om te zien hoe zijn droom was uitgekomen. “Het is superleuk en ik ga zeker nog meer doelpunten maken!” zegt Thijs opgewekt. Zijn team won uiteindelijk met 5-1 van FC Eindhoven.

Erbij horen

Belangrijker dan die uitslag is dat kinderen in een rolstoel nu ook konden voetballen. Voor Gijs van Herecles Almelo was het Powerchair Voetbal bijvoorbeeld een grote ontdekking: “Ik kon gewoon niet voetballen. Dus dan is het gaaf dat je in een rolstoel kan zitten en kan gaan voetballen.” En Robin vatte alles ook goed samen: “Nu hoor je bij de echte voetballers.”

Penaltyschieten

Tussen de wedstrijden door werd ook gestreden om een penaltybokaal. De spelers mochten daarbij een penalty nemen met niemand minder dan Hans van Breukelen als keeper. De oud-keeper van het Nederlands elftal zat uiteraard ook in een elektrische rolstoel en het kostte hem alle moeite om de ballen tegen te houden.

Bekijk hier het verslag van het NOS Jeugdjournaal

Bronnen: NOS Jeugdjournaal en Omroep Meijerij

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: