Direct door naar content
We-Jump haalt Uniek Sporten Certificaat: ‘Trampolinespringen is voor iedereen’ afbeelding nieuwsbericht

We-Jump haalt Uniek Sporten Certificaat: ‘Trampolinespringen is voor iedereen’

17 oktober 2024

"Ik zou het hartverscheurend vinden om een kind 'nee' te moeten verkopen." We-Jump in Helmond is de eerste sportaanbieder in regio De Peel die het Uniek Sporten certificaat heeft behaald. Het certificaat is een bevestiging van het goede werk dat Teun Spreeuwenberg (31) en zijn zestien medewerkers al jaren doen.

Teun richtte 6,5 jaar geleden We-Jump op. Hij kwam net van de sportopleiding en droomde van een eigen onderneming. Een droom, ondersteund door een duidelijke visie: iedereen in Helmond en omgeving moet gebruik kunnen maken van de trampolines. “Van dik tot dun, van jong tot oud, voor iedereen is trampolinespringen een leuke activiteit. Het zorgt voor een kick. Je hoeft niets te doen en je beweegt al. En als je wel iets doet, leer je al snel nieuwe dingen. Op je billen landen en weer staan bijvoorbeeld. Dat is al een eerste skill die je kunt leren.”

Speciale doelgroepen
Van begin af aan voegde hij daad bij woord. "We kregen allerlei kinderen binnen. Ook kinderen uit speciale doelgroepen, bijvoorbeeld met autisme of een lichamelijke beperking. We gingen dan met de ouders in gesprek om te kijken hoe we de ervaring voor deze kinderen nog leuker konden maken. Bijvoorbeeld door prikkels weg te nemen, de muziek zachter te zetten, eerder open te gaan voor hen, een instructeur één-op-één te laten werken of het kindje juist alle vrijheid te geven om in een rustige en veilige omgeving alleen te springen.”

Teun zag tijdens zijn sportopleiding en toen hij zelf sportte dat de speciale doelgroep nog weleens werd vergeten. Voor de ondernemer uit Deurne is het simpelweg geen optie om een kind ‘nee’ te verkopen. “Hier kwam eens iemand binnen die in een rolstoel zat, met flinke motorische problemen. We hebben hem op een trampoline gelegd. Daar lag hij lekker te schudden en te doen, hij had echt de tijd van z’n leven. Zulke ervaringen zijn mooi om mee te maken.”

Tijdens de gesprekken met de ouders merkte Teun op dat de kinderen uit deze doelgroep graag wilden trainen. In een regulier groepje ging dat lastig. “We namen Koen Liebregts aan, een specialist in het sporten met kinderen met een beperking. Hij zette een speciale training op. Die zat al snel vol en dus openden we nog een groep. Ook die is inmiddels bijna gevuld. We willen maximaal acht kinderen per groepje, om iedereen de juiste aandacht te geven." Teun ziet het zelfvertrouwen van de kinderen groeien, als ze weer iets nieuws leren. “Sommigen zijn supertalentvol. We hebben in die groep een tiener die echt een van onze beste springers is.”

Gereduceerd tarief
We-Jump heeft ook samenwerkingen met woongroepen, andere zorgaanbieders en stichtingen die zich richten op de speciale doelgroepen. Zoals Stichting Wigwam, een partij die vakanties organiseert voor jongeren met een beperking. Ieder jaar komen twaalf kinderen met twee begeleiders per kind trampolinespringen in Helmond. “Zij mogen hier, net als iedereen uit de speciale doelgroepen, springen tegen een gereduceerd tarief. De begeleiding mag gratis mee. Dat is iedere keer weer zo'n supervette dag. Onze instructeurs vinden het echt leuk om die dag op het park te staan en op een andere manier met kinderen bezig te zijn."

Een andere partner die jaarlijks tegen het gereduceerde tarief bij We-Jump komt springen is zorgaanbieder ORO. Zij brengen kinderen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand en hun gezinnen samen. “Het doel is om de families met elkaar in contact te brengen en de kinderen lekker te laten springen.”

Naast dat We-Jump zelf een stapje extra zet voor deze speciale doelgroepen, maakt het Sportakkoord van de gemeente Helmond nog meer mogelijk. "Door de subsidies kunnen deze kinderen tegen een voordeliger tarief sporten." Ook prijst Teun de hulp van Jibb+, dat zich inzet voor een gezond en vitaal Helmond, en Uniek Sporten Brabant.

Uniek Sporten Certificaat
Bij Uniek Sporten Brabant heeft We-Jump onlangs het officiële certificaat behaald. Het Uniek Sporten Certificaat laat zien dat een sportaanbieder zich extra inzet voor sporters met een beperking. "Dat is fijn voor ons, maar vooral voor kinderen met een beperking en hun ouders. Hopelijk voelen zij meer vrijheid om contact te leggen met ons, als ze het certificaat zien. Het toont daarnaast aan dat we op de goede weg zijn. Hopelijk halen snel meer sportaanbieders dit certificaat."

We-Jump begon met een droom. Een droom om een indoor trampolinepark op te zetten voor iedereen in Helmond en omgeving. Het was soms pittig en de coronatijd zorgde voor financieel zwaar weer. Toch hield Teun altijd oog voor alle doelgroepen. Hij werkt ondertussen aan zijn nieuwe droom. "Ik wil ons terrein uitbreiden en een urban sportscomplex opzetten. Een skatepark, met bijvoorbeeld ruimte voor graffiti, art en dance. Ook daar zullen we vanzelfsprekend denken aan de diverse doelgroepen.”

Wil jij ook het Uniek Sporten Certificaat aanvragen? Kijk dan snel op de speciale actiepagina voor de voorwaarden of neem contact op met de beweegcoach bij jou uit de buurt. Zij kunnen jou begeleiden in het traject. 

Wil je een keer trampoline springen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan een kijkje op de website van We-Jump

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: