Direct door naar content
Rogier Dorsman gaf slechtziende kinderen toffe zwemles! afbeelding nieuwsbericht

Rogier Dorsman gaf slechtziende kinderen toffe zwemles!

01 oktober 2024

“Is dit goud?” vraagt een jongetje aan paralympisch zwemkampioen Rogier Dorsman. Hij voelt even aan de zware medaille die hij even om zijn nek mag doen. “Dat is goud”, bevestigt de eigenaar. “Wayoo! Ik heb gewoon goud!”, zegt het blinde jongetje enthousiast. Behalve voelen aan zijn medaille, wilde Rogier de blinde- en slechtziende kinderen vooral laten voelen dat zij ook kunnen zwemmen met hun beperking.

Rogier Dorsman is bijna blind, maar ondanks zijn beperkte zicht kan hij heel hard zwemmen. Op de Paralympische Spelen van Parijs won hij twee keer goud en een keer zilver. Afgelopen week ging hij langs bij een klas met blinde- en slechtziende kinderen in Rotterdam. Ze bleven niet lang in de klas zitten, want Rogier wilde de kinderen graag meenemen naar een plek waar hij het liefste is: het zwembad. De reis met het openbaar vervoer was voor sommige kinderen al spannend.

Oefenen met tapstok

De paralympisch zwemkampioen wil de kinderen meegeven dat ze meer kunnen dan ze zelf denken. “Ik wil ze vooral meegeven dat ze lekker moeten gaan ondernemen en vanzelf kijken of iets wel of niet lukt", zegt Rogier tegen het Jeugdjournaal. Bij de zwemles werd ook geoefend met een tapstok, daarmee krijgen zwemmers met een visuele beperking een klein klapje als ze de kant naderen. De moeder van Rogier, die ook zwemjuf is, hielp bij dat tappen. “Het is heel erg interessant om zo zwemles van Rogier te krijgen”, zegt Anas.

Bommetje!

Maar of de kinderen later ook paralympisch zwemkampioen willen worden? “Laat mij voor het plezier zwemmen en niet voor de wedstrijden”, zegt Mara. De middag werd daarom toepasselijk afgesloten met een bommetje in het water!

Het jeugdjournaal maakte een leuk item over deze speciale clinic van Rogier Dorsman. Bekijk of beluister het hieronder:

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: