Direct door naar content
Doof en sport? Deze sporters laten zien wat wél kan afbeelding nieuwsbericht

Doof en sport? Deze sporters laten zien wat wél kan

27 september 2024

Als je doof of slechthorend bent dan is sport en bewegen voor jou ook van alles mogelijk. Eigenlijk zijn er weinig sporten die jij niet kunt doen. Met kleine aanpassingen in een training of wedstrijd kun jij vaak tussen horende sporters meedoen. Mocht je nog twijfelen dan kan een rolmodel of voorbeeld natuurlijk helpen. Deze drie sporters laten zien dat je met een auditieve beperking ook van sport kunt genieten.

De aanpassingen die nodig zijn bij sporten als je doof of slechthorend bent zitten vooral in de manier van communiceren. Begin je met een nieuwe sport dan is het dus wel belangrijk dat de trainer weet dat jij hem niet zal verstaan. Daar kun je bijvoorbeeld gebaren over afspreken. Deze drie dove of slechthorende sporters hebben eerder al hun ervaringen gedeeld:

Veldrijden met Fransesca

De Italiaanse wielrenster Francesca Baroni (24) hoort het fluitsignaal niet als ze aan de start staat van een veldrit of wegkoers, maar dat maakt voor haar niet uit. Zij is volledig geaccepteerd door de kleine Belgische wielerploeg Hubo-Remotive en het peloton. De ploeg wilde graag meewerken om de eerste dove renster te laten meedoen op het hoogste niveau. Dat betekent soms ook ze wat dingen voor haar moeten aanpassen.  “Als mijn ploegleider Kris iets wil zeggen tijdens de wedstrijd, dan schrijft hij dat op een bordje. Verder maakt het niets uit: ik moet gewoon hard doortrappen."

Lees het hele artikel met Fransesca Baroni. 

Atletiek met Elaine

Elaine den Exter is deels slechthorend en doet al behoorlijk wat jaren op het hoogste niveau mee in de atletiek. In een interview vertelde zij wat de verschillen zijn in haar sport tussen wedstrijden voor doven en horenden. Zo heb je bij een wedstrijd voor horenden een startschot en bij een dovenwedstrijd een startlicht wat voor iedereen tegelijk aan gaat. “Wat onderschat wordt is dat mensen met een gehoorbeperking ook last hebben van hun evenwichtsorgaan. Je moet in een rechte lijn naar de finishlijn en dat gaat wel eens verkeerd.” Bij dovenwedstrijden zijn hulpmiddelen als een gehoorapparaat of een CI niet toegestaan. “Dat is lastig want dan hoor je je passen ook niet. Dat is moeilijk te begrijpen, maar dat heeft ook invloed op je evenwicht. Dan weet je niet wanneer je een pas op de grond zet.” 

Lees het hele artikel met Elaine den Exter. 

Voetbal met Gert-Jan

Ook een teamsport als voetbal is goed mogelijk als je doof of slechthorend bent. Gert-Jan Roelofsen voetbalt in het Nederlands dovenelftal, maar om fit te blijven speelt hij ook tussen horende teamgenoten bij VV Kollum. Zijn trainer Ron de Boer houdt goed rekening met Gert-Jan zo was te zien in een item van Omrop Fryslan. Zo doet de trainer de oefening al duidelijk voor en een gebarentolk vertaalt de aanwijzingen nog even in gebarentaal. “Het komt vooral op individueel oogcontact zoeken en je aanwijzingen daarop geven. Gert-Jan pikt dat goed op merk ik”, zegt Ron. Voor de wedstrijd wordt de tactiek doorgesproken en tijdens de wedstrijden vindt de trainer ook altijd een moment om één-op-een contact te hebben met Gert-Jan: "Met een gezond stukje verstand en duidelijke gebaren kom je al heel ver."

Lees het hele artikel met Gert-Jan Roelofsen.

Wil je meer weten over hoe je sport met een auditieve beperking kunt aanpakken? Lees dan de tips in dit artikel. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: