Direct door naar content
“Er is heel, heel, heel veel mogelijk” afbeelding nieuwsbericht

“Er is heel, heel, heel veel mogelijk”

21 september 2024

Ex-militair en bezige bij Jean-Paul van den Beemt kreeg een klap in zijn gezicht toen hij na een mislukte operatie aan een vierdubbele hernia niet meer kon lopen en fietsen. Uniek Sporten en tafeltennis brachten verlichting.

Nadat Jean-Paul samen met zijn zoon een grote tv naar beneden had getild en buiten wilde zetten, kwam hij vast te staan. Hij kon niks meer. De diagnose: een vierdubbele hernia. Hij werd geopereerd en dat ging mis. “Ik kon niet meer lopen. Ik stond zo krom als een hoepel. En nog steeds. Fietsen gaat ook niet meer. Ik ben een grote jongen maar dat kwam hard aan. Ik ben altijd heel actief geweest. Ik heb op allerlei sporten gezeten. Alles met een bal heb ik gedaan. Voetballen, basketballen, volleyballen, tennis, tafeltennissen, noem maar op. En opeens kan je niks meer.”

Tafeltennis

Na een eindeloze revalidatie van twaalf maanden en geen verbetering ging hij voor een check naar het ziekenhuis. Dat was zijn geluk. “Na afloop van mijn consult zag ik in de hal van het ziekenhuis een stand van Uniek Sporten. Uit nieuwsgiering ben ik gaan kijken en heb ik een praatje met een medewerker gemaakt. In sporten met een beperking had ik me nooit verdiept. Ik wist niet wat er allemaal mogelijk was. Heel, heel, heel veel dus! Dat voelde zo goed. Ik kwam opgewekt thuis en ben meteen op de site van uniek sporten gaan kijken voor tafeltennis bij mij in de buurt.”

Vind de sport die bij jou past via de Uniek Sporten Sportzoeker.

Energie

Staand tafeltennissen gaat niet. Hij had een sportrolstoel nodig. En dat kost geld, wat hij als alleenstaande vader met twee kinderen niet had. “Op de site van Uniek Sporten zag ik dat je je kunt aanmelden voor de financiering van een sporthulpmiddel. Dat heb ik meteen gedaan en nu heb ik mijn eigen sportrolstoel. Het maakt zo’n groot verschil. Het heeft mijn leven veranderd. Ik speel nu 20 uur tafeltennis in de week, trainingen en wedstrijden bij elkaar. Ik krijg daar zoveel energie van, da’s niet normaal. Stofzuigen of de vaatwasser uitruimen gaat normaal gesproken niet. Wel na het sporten.”

Wil je meer weten over de financiering van een sportrolstoel of ander sporthulpmiddel? Ga naar Uniek Sporten Hulpmiddelen.

Ongelooflijk

Zijn ogen vielen uit zijn kassen toen hij bij TNS Dongen voor een passing van zijn sportrolstoel kwam. “Daar stond van alles. Het is niet op te noemen zo veel, ongelooflijk. Een basketrolstoel, een fiets met allerlei toeters en bellen, handbikes, bakfietsen, ga zo maar door. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Het is zo jammer dat mensen niet weten wat er allemaal mogelijk is. Voor iedereen met een beperking is er wel een sport. Maar je moet er wel zelf achteraan. Doe dat vooral, zou ik willen zeggen. Ook jij kan sporten. Oriënteer je op de site van Uniek Sporten.”

Alle sluizen open

Tafeltennis was een schot in de roos voor Jean-Paul. “Ik doe het nu anderhalf jaar en maak nog steeds stappen. Onlangs deed ik mee aan het NK in de vierde klasse. Ik ben vierde van Nederland geworden. Je speelt acht wedstrijden op een dag. Om de derde en vierde plaats speelde ik tegen een jongen die ik in de voorronde met 3-0 had verslagen. Maar ik kon niet meer. Ik zat stuk. Toen mijn naam bij de prijsuitreiking werd omgeroepen en ik mijn medaille ophaalde, gingen alle sluizen open. Tranen met tuiten. Alles kwam boven. Maar bovenal was ik supertrots op mezelf.”

Paralympische Spelen

Deelnemen aan de Paralympische Spelen lijkt hem geweldig. Maar dat wordt moeilijk. Aan zijn talent ligt het niet. “Om naar de Paralympische Spelen te gaan heb je de A-status van NOC*NSF nodig. En dus moet je trainen op Papendal. Ik heb alleen geen vervoer. Dan wordt het lastig. Ik heb een aangepaste bus nodig. Maar goed, voorlopig ben ik heerlijk aan het tafeltennissen. Het is echt genieten. Dankzij mijn rolstoel van Uniek Sporten.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: