Direct door naar content
"Revalidatiecentra doen belangrijk werk voor de sport" afbeelding nieuwsbericht

"Revalidatiecentra doen belangrijk werk voor de sport"

01 september 2024

In revalidatiecentra worden de Paralympische Spelen ook volop op tv gevolgd. Tussen de deelnemers van TeamNL zitten namelijk ook veel voormalig revalidanten. "Dat inspireert de revalidanten van nu enorm”, zegt sporttherapeut Marie-José Hunink van revalidatiecentrum De Hoogstraat tegen de NOS. Veel paralympiërs kwamen in een revalidatiecentrum in aanraking met de sport die ze nu beoefenen. Handbiker Mitch Valize is daar een goed voorbeeld van.

Mitch behoort in Parijs tot de kanshebbers op goud in het handbiken. Zeker na zijn twee gouden medailles van de Spelen van Tokio op de tijdrit en wegrit. Toen hij in 2015 aan een revalidatietraject bij Adelante in Hoensbroek begon, dacht hij nog niet aan een carrière in het handbiken. Sterker nog: hij had nog niet eens van de handgedreven fiets gehoord.

Van voetbal naar handbike

De amputatie van een deel van zijn linkerbeen was de reden voor de revalidatie. Al vrij snel kreeg hij de vraag wat zijn doel was na het traject. Mitch wilde in ieder geval weer kunnen sporten, want hij had zijn hele jeugd gevoetbald. “Maar het medisch team van Adelante adviseerde eens een sport te proberen waarbij ik mijn linkerbeen kon ontlasten."

Handbike Battle

Ze gingen daarom samen op zoek naar een sport waarbij hij zijn sterke bovenlijf kon inzetten. “Het handbiken was al onderdeel van het revalidatietraject en diende ervoor om conditioneel fit te blijven. Maar ik bleek daar ook nog eens goed in te zijn. Ik had eindelijk iets gevonden waar ik in uitblonk."

 

De Handbike Battle, waar hij ook via het revalidatiecentrum aan meedeed, was zijn doorbraak. Veel sneller dan de organisatie had verwacht kwam hij boven op de Kaunertaler gletsjer. Omdat die prestatie voor hem veel betekende, keerde hij dit jaar ook terug naar die Oostenrijkse berg om deelnemers aan de Handbike Battle aan te moedigen en met ze mee te fietsen.

Nieuwe aanwas talent

Mitch is nog altijd dankbaar voor het revalidatieteam wat hem het handbiken heeft aangeraden. "Voordat ik mijn revalidatietraject inging, wist ik niet eens van het bestaan van handbiken af. Het werk wat die centra doen is heel belangrijk voor de paralympische sport. En de handbikebattle is voor de aanwas van nieuwe handbikers heel belangrijk. Zonder handbikebattle geen nieuwe talenten", zegt Mitch.

Niks is onmogelijk

Bij revalidatiecentra is sport op de eerste plaats ingezet om voor meer zelfvertrouwen te zorgen, legt Marie-Jose van De Hoogstraat uit. "Ons eerste doel is altijd dat ze zich weer in het normale leven kunnen redden. Maar als we door het aanbieden van sport toevallig een zaadje hebben geplant, waardoor ze zich op een gegeven moment op sport gaan richten, is dat mooi meegenomen." Bij De Hoogstraat wordt van alles aangeboden qua sporten. “Het is vaak een leuke puzzel om een passende sport te vinden voor iemand, maar bijna niks is onmogelijk."

Bron: NOS.nl

Foto: Henk-Jan Kerkhoff

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: