Direct door naar content
Rolstoelvaardigheidstraining van Wheelchair Skills Team maakt leefwereld groter afbeelding nieuwsbericht

Rolstoelvaardigheidstraining van Wheelchair Skills Team maakt leefwereld groter

23 juli 2024

Tekst en foto: Ellen Toledo
Bron: De Heemsteder 

Heemstede – In het dagelijks leven verplaatsen veel mensen met een beperking zich in een rolstoel, iets wat niet altijd even eenvoudig is. Zaterdag 29 juni gaf het Wheelchair Skills Team, in samenwerking met SportSupport Kennemerland en de gemeenten Heemstede, Bloemendaal, Haarlem en Zandvoort een rolstoelvaardigheidstraining  bij de Haven van Heemstede.  Kees-Jan van der Klooster, oud-paralympisch zitskiër en oprichter van het Wheelchair Skills team vertelt. “Het zijn vier lessen en dit is les drie. De eerste twee lessen worden binnen gegeven, in dit geval  in de sportzaal van de Mytylschool in Haarlem.”

Het Wheelchair Skills team biedt mensen met een beperking handvatten door ze roltechnieken te leren, zoals het balanceren op de achterwielen, oftewel de ‘wheelie’. Op deze manier kunnen stoepen, hellinkjes en kleine trapjes op een eenvoudige manier genomen worden:  “De ‘wheelie’ is heel functioneel, want bij iedere drempel die je tegenkomt moet je de voorwieltjes erover heen doen. De angst die mensen daarvoor hebben blokkeert ze dusdanig dat ze de hele autonomie uit handen geven. Wij werken eraan dat mensen weer echt vertrouwen krijgen, waardoor ze met veel plezier toch de straat weer opgaan met de rolstoel ”, legt Kees-Jan uit.

De Heemsteedse fotograaf Sonja Goed, sinds enkele jaren ook rolstoelgebonden, heeft de rolstoelvaardigheidstraining ook gevolgd. ” In plaats van binnen zitten en niet weten hoe je met zo’n rolstoel omgaat, heb ik de cursus gevolgd en kon ik weer naar buiten, ik kon weer de stoepen op en af”, vertelt Sonja. “Ik ben drie keer gevallen in mijn leven”’, vervolgt ze. “De eerste keer brak ik mijn heup, de tweede keer mijn pols en gezicht en de derde keer lag mijn knie er een half jaar uit. Dus ik was zó bang om te vallen. Toen heb ik de knop omgedraaid en ben ik de cursus gaan doen, en dat heeft zo’n enorm verschil gemaakt. Daarom heb ik van het begin af aan gedacht, ik wil meer voor ze doen. Dus ik ben voor ze gaan fotograferen en doe wat dingen op de achtergrond.”

Sam Meerhoff, wethouder van (onder andere) sport en bewegen, was ook uitgenodigd om het Wheelchair Skills Team aan het werk te zien. “Ik ben heel blij dat jullie vandaag te gast zijn op een plek die, wat ik me zou kunnen voorstellen, vol uitdagingen zit. Dat maakt het voor mij belangrijk om dit te ondersteunen. Want als gemeente doen we natuurlijk ons best om mooie plekken te creëren en dat is hier hopelijk gelukt, maar er zijn ook plekken die niet altijd, vaak onbedoeld, voor iedereen toegankelijk zijn. Wij willen niemand uitsluiten en we ondersteunen dit mooie initiatief daarom graag om inwoners met een rolstoel de vaardigheden bij te brengen om gebruik te maken van openbare ruimtes zoals de haven.”

In september/oktober is er een tentoonstelling van Sonja Goed’s foto’s voor het Wheelchair Skills team te zien in het raadhuis van Heemstede.

 

 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: