Direct door naar content
Wat betekenen al die codes bij het parazwemmen? afbeelding nieuwsbericht

Wat betekenen al die codes bij het parazwemmen?

06 augustus 2024

Als straks de Paralympisch Spelen beginnen wil jij net als de atleten goed voorbereid zijn. Het kijken naar paralympische sport vraagt soms wat extra achtergrondinformatie. Bijvoorbeeld bij het zwemmen, waar allerlei codes worden gebruikt. Wat betekenen SB13 en SM10?

Het volgen van het paralympisch zwemmen kan ingewikkeld zijn, zeker als je de verschillende classificaties niet kan thuisbrengen. Als je weet waar de gebruikte codes voor staan, wordt al veel meer duidelijk. Kort gezegd geven deze combinatie van letters en nummers aan welke zwemslag wordt gezwommen, wat voor handicap de zwemmer heeft en hoe die beperking het zwemmen beïnvloedt.

Zwemslag

Eerst maar even de zwemslag, daar heb je de keuze uit drie letters. De S van ‘Swimming’ wordt gebruikt voor alle onderdelen met vrije slag, vlinderslag en rugslag. De tweede lettercode is SB (Swimming Breaststroke), oftwel schoolslag. De derde optie is ‘SM’ van Swimming Medley, dit is de wisselslag (vlinder, rugcrawl, schoolslag en vrije slag).

Classificatie beperking

Op de tweede plek in de code staat een cijfer, wat iets zegt over classificatie van de handicap. Hier komen we gelijk op het ingewikkeldste onderdeel, want dit systeem kent maar liefst 14 klassen in het zwemmen. Het doel van het classificatiesysteem is om zwemmers met een vergelijkbare beperking tegen elkaar te laten zwemmen zodat de competitie zo eerlijk en gelijk mogelijk is.

Grofweg wordt een indeling gemaakt in drie soorten beperkingen: fysiek, visueel en verstandelijk. Binnen die drie groepen zijn weer handicapklassen gemaakt met een eigen nummer oplopend van 1 tot 14.

Fysieke beperking: 1 t/m 10

De nummers 1 t/m 10 zijn voor fysieke beperkingen, waarbij 1 staat voor de zwaarste en 10 voor de lichtste beperking. Bij die indeling gaat het trouwens niet om de beperking zelf, maar naar de invloed van de beperking op de zwemslag. Daardoor kan een deelnemer bij schoolslag en vlinderslag in verschillende klassen uitkomen.

Visuele beperking: 11 t/m 13

Volg je het nog? Dan gaan we door naar de nummers 11 t/m 13: de visuele beperkingsklassen. Bij klasse 11 gaat het om zwemmers die volledig blind of zeer slechtziend zijn. Dit is bijvoorbeeld de klasse waar Liesette Bruinsma al zeven paralympische medailles in heeft behaald. In de klasse 12 hebben zwemmers meer zicht dan zwemmers in klasse 11 en/of een gezichtsveld van minder dan 5 graden radius. Zwemmers in de klasse 13 hebben de beste visuele scherpte die als een beperking wordt beschouwd. Zij hebben een gezichtsveld van minder dan 20 graden radius.

Verstandelijke beperking: 14

Tot slot heb je bij de Paralympische Spelen nog zwemmers met een licht verstandelijke beperking. Deze groep wordt aangeduid met het nummer 14. Deze deelnemers hebben moeite met patroonherkenning, volgorde en geheugen, of een langzamere reactietijd.

Lees het uitgebreide artikel over de codes in het parazwemmen op TeamNL.org.

Foto: hairul_nizam / Shutterstock.com

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: