Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je door een longaandoening als COPD een beperkte longinhoud hebt, dan kun je dat als een drempel ervaren om te gaan sporten of bewegen. Als je weinig lucht hebt dan kost elke inspanning moeite, laat staan bewegen. Toch is het goed om te weten dat lichamelijke activiteit de kwaliteit van leven met COPD aanzienlijk kan verbeteren. We geven je daarom graag meer achtergrond over die positieve effecten van sport en vooral hoe je dat verstandig aanpakt.
COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, waar bijna 600.000 Nederlanders last van hebben. Bij deze ziekte gaan de longen steeds verder achteruit, wat klachten als kortademigheid, slijm ophoesten, vaker moe en verminderde spierkracht als gevolg heeft. Het is goed om te weten dat iedereen met COPD baat heeft bij lichamelijke activiteit.
Het kan zeker dat je merkt dat je kortademigheid de intensiteit van de inspanning beperkt. Toch blijkt uit verschillende wetenschappelijk onderzoeken dat beweging een positief effect heeft op mensen met COPD. Deelnemers aan speciale beweegprogramma’s voor patiënten met COPD hebben door de training minder last van kortademigheid, hun conditie verbetert en ze hebben het gevoel meer controle over hun ziekte te hebben.
Deze positieve effecten zitten niet zo zeer in dat de longfunctie verbetert, want die gaat door COPD helaas niet meer vooruit. Voor een verklaring kun je het beste naar de spieren kijken. Als je COPD hebt dan is de kans groot dat je te maken krijgt met een snellere afbraak van spieren. Dat merk je natuurlijk in vermindering van je spierkracht. Maar door lichamelijke beweging wordt de doorbloeding gestimuleerd en dat versterkt je spieren weer. Dat zorgt ervoor dat zuurstof die je door je longen wordt opgenomen beter wordt rondgepompt. Hierdoor verbetert je uithoudingsvermogen.
Een combinatie van duurtraining met krachttraining wordt als een ideale combinatie gezien om deze gezondheidseffecten te bereiken als je COPD hebt. Bij duursport kun je denken aan wandelen, zwemmen en fietsen. Krachttraining kun je in de vorm van allerlei oefeningen doen in een fitnesscentrum, of onder specialistische begeleiding van een fysiotherapeut. Het zoeken van begeleiding op maat is bovendien voor iedereen met COPD aan te raden. Het is belangrijk dat je alles rustig opbouwt en niet over je grenzen gaat. Een specialist kan rekening houden met je je wensen, mogelijkheden en doelen.
Als het sporten en bewegen goed gaat kun je altijd nog naar meer sportmogelijkheden zoeken. Zo kan bijvoorbeeld een sport als yoga of tai chi door de focus op ademhaling ook een optie zijn. Je kunt ook thuis aan de slag gaan met oefeningen om je conditie en kracht te verbeteren in de Uniek Sporten app.
Lees meer voor tips over sporten en bewegen met COPD dit artikel.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.