Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Als je een chronische huidaandoening hebt dan kunnen klachten als jeuk, pijn en vermoeidheid je ook belemmeren bij het beoefenen van sport. Toch is het zeker mogelijk om te sporten. Karlijn Breedveld (20) en Pip Verveda (10) vertelden in Huid Magazine over hoe zij hun sporten korfbal en turnen aanpakken met de huidaandoening ichthyosis.
Karlijn kwam in haar zoektocht naar een geschikte sport uit bij korfbal. Haar zus deed het al en ze vond het ook ideaal omdat het geen contactsport is. “Officieel mag je elkaar niet aanraken bij korfbal. Dat is echt een verschil met bijvoorbeeld basketbal of voetbal. Bij korfbal raak je elkaar heus wel eens aan, maar in veel mindere mate. Voetbal kan ik bijvoorbeeld niet doen, want als ik één sliding maak, ligt mijn hele been open. Dat komt omdat ik epidermolitische ichthyosis heb. Dat houdt onder andere in dat mijn huid veel schilfert en snel verhoornt. Ook is mijn huid heel gevoelig, rood en krijg ik snel blaren."
Tijdens het sporten zelf heeft ze geen last van klachten. “Dan voelt het alsof je alles kan doen. Maar ik ben natuurlijk niet anders gewend. Voor het sporten smeer ik me wel een keer extra in. Dan heb ik minder last van pijn. Want tijdens het sporten wordt mijn huid droog en stijf, en krijg ik last van kloofjes. Na het korfballen is mijn huid heel gevoelig, dan voelt het kwetsbaar en branderig. Ook gaat mijn huid snel kapot en krijg ik blaren op mijn lichaam. Blaren krijg ik ook op mijn voeten, want de zaalschoenen zijn best hard.”
In de zomer speelt het team buiten en dat betekent voor Karlijn: goed insmeren met zonnebrandcrème, want ze verbrand sneller dan anderen. “Na een wedstrijd neem ik altijd een koude douche, anders vind ik het veel te warm. En daarna smeer ik mij meteen weer in met vette zalf. Verder raak ik makkelijk oververhit, omdat je met ichtyose minder goed kan zweten. Meestal ga ik gewoon door, maar dan merk 's avonds dat ik hoofdpijn krijg."
Pip turnt al bijna vier jaar met veel plezier twee keer per week. Ze eindigde met haar eerste turnwedstrijd zelfs op de eerste plaats. Een van de leukste onderdelen vindt zij de airtumblingbaan, een lange mat gevuld met lucht. Pip vindt de sport leuk, omdat ze haar energie erin kwijt kan. Maar tijdens het sporten moet ze er wel rekening mee houden dat ze niet goed kan zweten en dus oververhit kan raken. Dit komt door de variant lamellaire ichthyosis. Hierdoor is onder meer haar huid dikker en heeft zij last van schilfers.
Net als Karlijn kan zij tijdens het turnen last krijgen van de warmte. Als zij het te warm krijgt, kan ze oververhit raken en dit kan nare gevolgen voor haar hebben: "Daar had ik vroeger vooral last van. Dan kreeg ik bonken in mijn hoofd en dan moest ik echt stoppen." Als ze oververhit raakt, kan zij flauwvallen: "Maar dat is nog nooit gebeurd tijdens het sporten en ik hoop dat dat ook niet gaat gebeuren!"
Gelukkig mag zij van haar turndocenten altijd op ieder moment drinken. Bovendien slikt Pip al bijna een jaar medicijnen voor haar huidaandoening. Tijdens het sporten merkt ze duidelijk verschil: “Ik kan makkelijker zweten en hoef dus minder vaak te stoppen tijdens het turnen." Maar in de zomer lukt bij Pip het turnen niet altijd meer als het te warm is: “Dan blijf ik thuis bij de airco en eet ik veel waterijsjes."
Dit artikel verscheen in uitgebreidere vorm in Huid Magazine van Huid Nederland.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.