Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Met een beperking of chronische aandoening kan veel meer dan je denkt! We lichten elke week een sport uit die je kunt doen. Deze week: handbal!
Handbal is een snelle balsport, waarbij je met je team continu snel moet schakelen tussen aanvallen en verdedigen. Goed teamwerk is dus belangrijk bij deze sport. Handbal lijkt misschien een beetje op basketbal, maar dan met een veel kleinere bal en een klein doel in plaats van een basket. De kleine bal zorgt ook voor de snelheid in het spel. Dat balletje is lekker handzaam om hard mee op het doel te schieten. Bij handbal weet je altijd één ding zeker: tijdens de wedstrijd vallen altijd veel doelpunten.
Voor sporters met een beperking zijn verschillende mogelijkheden om met handbal te beginnen. Zo kun je G-handbal doen als je een verstandelijke beperking hebt. Deze aangepaste vorm is alle leeftijden en voor zowel mannen als vrouwen. Als je wedstrijden gaat spelen dan doe je dat ook in gemengde teams van zes. Het plezier en enthousiasme voor het spel staan voorop. Dat geldt voor wedstrijden maar zeker ook bij de trainingen, waar speciaal opgeleide trainers je op een positieve manier begeleiden.
Dit filmpje geeft een goed beeld van G-handbal:
Een andere populaire aangepaste vorm van handbal is rolstoelhandbal. Zoals de naam al doet vermoeden doe je deze sport vanuit een sportrolstoel, maar dat hoeft niet te betekenen dat je in het dagelijks leven ook rolstoelgebonden bent. Het kan goed dat je in het gemengde team samenspeelt met spelers die die door blessures niet mee kunnen doen met regulier handbal. Bij rolstoelhandbal kun je dus een mooie mix verwachten.
Net als handbal is rolstoelhandbal ook een snelle sport, waarbij alles draait om het doeltje van 1,6 meter breed. Rond dat doel is een cirkel gemaakt waar alleen de keeper mag komen. Tijdens een spel zijn een aantal regels belangrijk. Zo mag je alleen dribbelen met de bal op schouderhoogte. Als je de bal vastpakt, moet je binnen drie seconden overspelen of op doel gooien.
Als je met je rolstoel gaat rijden mag je de bal op je schoot meenemen, maar vastklemmen met je benen is dan weer niet toegestaan. Tijdens een training leer je meer over hoe je snelheid kunt maken met de bal op je schoot en hoe je makkelijk de bal oppakt. Daar mag je namelijk de hoepel van je stoel voor gebruiken.
Ben je benieuwd hoe zo’n training eruit ziet? Bekijk dan dit fimpje om een beeld te krijgen:
Je kunt natuurlijk ook gewoon eens langs gaan bij een handbalvereniging bij jou in de buurt. Alle informatie over deze sport en clubs bij jou in de buurt vind je op de pagina over rolstoelhandbal.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.