Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Je staat met je rolstoel op een treinstation, maar als de trein arriveert sta je voor een vervelende verrassing: het is onmogelijk om met je rolstoel de trein in te komen. In 2025 is dit verleden tijd! Althans, dat is het doel van de NS.
De komende vijf jaar wordt de instaphulp voor reizigers met een beperking uitgebreid naar nog meer stations. Dan zou in totaal op 99 procent van de stations de hulp beschikbaar moeten zijn. Momenteel is de instaphulp, die via de app of de website van de NS ingeroepen kan worden, op 143 grotere NS-stations beschikbaar. Hier komen de komende jaren 102 stations bij.
Toegankelijker
De eerste uitbreiding volgt 15 december bij het ingaan van de nieuwe dienstregeling. Ook op Amsterdam Sciencepark, Zaandijk Zaanse Schans, Halfweg Zwanenburg, Kapelle Biezelinge, Heiloo, Den Haag Ypenburg, Amersfoort Schothorst, Hoorn Kersenboogerd, Veenendaal West en Grou-Jirnsum komt de service dan beschikbaar. De overige ruim negentig stations volgen de jaren erna.
Met de uitbreiding willen de spoorwegen treinen nog beter toegankelijk maken. NS noteerde vorig jaar zesduizend reizigers die reisassistentie aanvroegen. Samen ontvingen zij 127 duizend maal hulp bij in- en uitstappen. Eén rechtstreekse treinreis geldt hierbij als twee maal assistentie: éénmaal bij instappen en éénmaal bij het uitstappen.
Sprinters gelijkvloers
Om de instaphulp op ruim honderd extra stations voor elkaar te krijgen, dient NS overal een zogenaamde brug neer te zetten. Dat is een uitklapbare ijzeren installatie waarmee rolstoelen en scootmobielen omhoog de trein in gereden kunnen worden. De brug is nodig voor de intercity’s waarbij de deur hoger zit dan het perron. In de nieuwste generatie sprinters zitten de deuren gelijkvloers en kunnen gehandicapten zelf instappen.
NS laat weten dat treinen zelf al veel extra voorzieningen kennen voor mensen met een beperking, waaronder speciale ingangen, rolstoeltoiletten en priority seats.
Foto: via Twitter
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.