Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
“Iedereen moet kunnen sporten of bewegen. Het geeft mij energie om dat voor elkaar te krijgen, zeker voor mensen met een beperking die soms extra drempels ervaren”. Zo vat Glenda Jansen, regiocoördinator aangepast sporten in regio Nijmegen, haar werk samen. In de praktijk zorgt dit voor een veelzijdige werkweek. Ze is vraagbaak voor sporters, ondersteunt sportaanbieders via verenigingsondersteuning op het gebied van aangepast sporten, draagt zorg voor afstemming, samenwerking en verbinding van relevante partners en zorgt ervoor dat aangepast sporten op de agenda blijft staan.
Samenwerking is essentieel!
Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarop de regiocoördinator de samenwerking probeert op te zoeken. Glenda Jansen: “We hebben een regionale functie, dus het gaat niet alleen om de gemeente Nijmegen, maar ook om de regio gemeentes daar omheen; Berg en Dal, Beuningen, Mook en Middelaar, Heumen en Wijchen. In het regionaal samenwerkingsverband participeren partijen uit de sport, zorg, onderwijs, overheid en overige belanghebbende organisaties. Denk hierbij onder andere aan de Sint Maartenskliniek, Radboud Universiteit, HAN, Special Heroes en Pluryn. Op deze manier samenwerken is essentieel om de doelgroep van mensen met een beperking te bereiken. Die is zo versnipperd, de een bereik je via een revalidatiekliniek, de ander via een sociaal wijkteam. Daarnaast is het speciaal onderwijs belangrijk, we willen kinderen zo vroeg mogelijk in aanraking laten komen met verschillende takken van sport”.
Verbinden
Glenda en haar collega Wesley Deenen kennen veel organisaties en kunnen voor zowel sporters als relevante partijen de juiste verbindingen leggen. “Pasgeleden kwam een atlete met een visuele beperking bij ons loket terecht, omdat haar buddy stopte. Wij hebben natuurlijk geen buddy’s op de plank liggen, maar door onze samenwerking met MEE Gelderse Poort was ik op de hoogte van het project ‘Bruggenbouwen’. Ik heb contact gezocht en nu heeft de sporter een aantal maanden hulp bij het zoeken naar een nieuwe buddy. In de tussentijd neemt de Bruggenbouwer de buddy-rol op zich zodat ze gewoon door kan sporten.”
Vraagbaak voor sporters
Op die manier heeft Glenda Jansen al tientallen sporters en ouders van kinderen met een beperking op weg geholpen. “Als je graag wilt sporten maar je weet niet waar, of wat voor jou geschikt is, dan kun je bij ons een sportadvies aanvragen. De ene keer kan iemand na dat gesprek en wat tips zelf verder. De andere keer nemen wij contact op met een sportaanbieder, leggen we uit welke begeleiding nodig is om uiteindelijk te kunnen komen tot een proefles. Ook wanneer mensen vragen hebben over bijvoorbeeld vervoer of vergoedingen kunnen ze bij ons terecht. Wij weten inmiddels de weg naar de juiste instanties, je hoeft niet alles zelf te doen.”
Digitaal loket bij Uniek Sporten
Minstens zo belangrijk is het digitale loket op de website van Uniek Sporten. “Wij zorgen samen met de verenigingen dat de informatie up-to-date is, we plaatsen agenda-items en nieuwsberichten over evenementen en acties. Het is zo handig dat je daar je zoektocht kunt verfijnen met leeftijd en soort beperking, dan krijg je resultaten op maat. Anders zou je als sporter tientallen verenigingen moeten gaan bellen wat er mogelijk is.” Uniek Sporten wijst talloze mensen de weg die niet bij Glenda en haar collega’s aan het bureau komen. “Het is fijn dat de site over gemeentegrenzen heen kijkt, het beste sportaanbod voor iemand zit soms juist ergens anders.”
Advies voor verenigingen
De regiocoördinatoren zijn er ook voor de verenigingen. “Verenigingen zijn eigenlijk altijd enthousiast, maar hebben praktische vragen. Wij geven advies, en kijken waar nog behoefte aan is. Je wilt een volle groep met kans van slagen, dus je moet niet bij elf verenigingen in een stad hetzelfde aanbieden. We hebben bijvoorbeeld een regionaal platform speciaal voetbal. Daar wisselen clubs tips uit en verwijzen ze spelers naar elkaar om de sporters op de beste plek te krijgen. In een team waar ze wat betreft leeftijd of soort beperking het beste passen.”
Clubs ervaringen laten delen
De regiocoördinatoren zetten graag sportaanbieders met ervaring in om andere clubs te overtuigen. “Bij een workshop in Nijmegen lieten we tennisvereniging Tachys vertellen over de praktijk. Zo zien andere clubs dat integreren van aangepast sporten binnen je vereniging echt kan. En ze kunnen meteen hun praktische vragen afvuren.” Het belangrijkste om te starten is volgens de Nijmeegse regiocoördinator draagvlak in het bestuur. “Alleen dan kun je de doelgroep goed in je club opnemen.”
Steeds meer evenementen
Evenementen zijn voor de regiocoördinatoren een goede manier om aangepast sporten zichtbaar te maken en mensen te inspireren. “Veel evenementenorganisatoren komen naar ons toe omdat ze er graag iets mee willen doen. Bij de Bosloop in Malden hebben we bijvoorbeeld meegedacht over een aangepast parcours. Soms benaderen wij zelf evenementen en ook dat valt doorgaans in goede aarde. Zo omarmde de Stichting Vierdaagsefeesten meteen een voorstel van Uniek Wandelen en Uniek Sporten. Dit jaar deden ruim 250 mensen met en zonder beperking mee aan de speciale wandeling en werden ook zij binnengehaald met gladiolen.”
Week van de Unieke Sporter
Speciaal voor het Gelders jaar van het aangepast sporten was er in Nijmegen een extra evenement: de Week van de Unieke Sporter. Glenda heeft er van genoten: “Het was alleen al geweldig om te zien hoe betrokken iedereen bij het thema is. Van Stichting Koprol die de sportdag organiseerde tot alle verenigingen die hun deuren openzetten tijdens de week. Met een congres als afsluiting waar we beleid, onderzoek en praktijk aan elkaar hebben gekoppeld. We hebben er samen voor gezorgd dat mensen op een laagdrempelige manier kennis konden maken met heel veel sporten, supermooi! We zijn al aan het kijken of we dit volgend jaar een vervolg kunnen geven.”
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.